Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egészségmegőrző és prevenciós programokat szervez az Első Vasi Praxisközösség. A két hónapja létrehozott szervezet elsődleges céljai közé tartozik a leggyakoribb betegségek átfogó szűrése. Minden program ingyenes azoknak, akik a közösséghez tartozó háziorvosok ellátási körzetébe tartoznak.

A kaukázusi medvatalp visszaszorításán dolgoznak Vépen az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A különleges, több méteres növény érintése nagyon veszélyes: az égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz - a fájdalmas seb akár évekig megmaradhat.

Péntek éjfélig II. fokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára. Napok óta Szombathelyen is meghaladja a 30 fokot a legmagasabb nappali hőmérséklet, de az éjszakai órákban is sem süllyed a hőmérő higanyszála 20 fok alá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásai alapján az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az ország egész területére vonatkozóan, 2018. július 30. hétfő 12 órától 2018. augusztus 3. péntek 24 óráig II. fokú hőségriasztás adott ki.

A rendőrség és a polgárőrség szórólapokkal hívják fel a parkerdei ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy a nyári időszakban különösen vigyázni kell a területen az értékeikre. A hatóság emberei a nap bármely részében megjelenhetnek az érintett területeken - a bűnözők számára a jelenlétük is komoly visszatartó erő. A lakosság is tehet a megelőzés érdekében.

A szeptemberig tartó országos kampányhoz csatlakozva Szombathelyen is megszervezték a városi véradást. A retro jellegű akcióban a vártnál többen vettek részt. Most sok önkéntesre van szükség, mert ilyenkor több a baleset - és a szabadságok miatt kevesebb a véradó.

A kisgyermekek cukorkának vélik a színes mosókapszulákat, megisszák a befőzéskor elöl maradt ecetet, vagy éppen nem bírnak ellenállni a dísznövények színes bogyóinak – többek között ilyen esetekkel találkoznak nyáron a kórház gyermekosztályán. Információink szerint az elmúlt hetekben például többen is kértek segítséget az ügyeleten azért, mert gyermekük az alkörmös nevű, minden részében mérgező növény bogyóját kóstolta meg.

Nem megoldás, ha a strandon egy törölközővel takarjuk le az értékeinket tartalmazó hátizsákot – többek között erre is figyelmeztet a rendőrség nyári bűnmegelőzési akcióján. A megye legnagyobb fürdői után Szombathelyre is meghirdették a „Strandparti” elnevezésű programot. Az időjárás itt azonban közbeszólt.

Július elsejétől hatályos az új büntetőeljárási kódex. Szűkül az ülnöki rendszer, de belép a különleges bánásmód alkalmazása és a bűnügyi felügyelet fogalma is. Újdonság a nyomozás során köthető egyezség, az úgynevezett előkészítő ülésen pedig a vádlott beismerő vallomása esetén ügyészi javaslatra azonnal ítélet születhet. Az új törvénycsomag az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását is szolgálja.

A Bertalanffy Miklós utcába riasztották a tűzoltókat szerdán dél tájban.

Katonaorvosok az első és a második világháborúban címmel előadást tartott pénteken az ŐrvidékHázban a honvédség egészségügyi főnöke. Ezt követően a tisztelgők megkoszorúzták a háborúban elhunyt orvosok és egészségügyi dolgozók emlékművét.

Tíz félautomata defibrillátort osztottak szét közintézmények és vállalatok között. Olyan helyekre került az eszköz, ahol sok ember megfordul. Ezzel együtt a városban már több mint 30 ilyen készülék áll rendelkezésre hirtelen szívmegállás esetén.

Az Egységes ápolási eszközpark kialakítása elnevezésű projekt sajtótájékoztatóján jelen volt dr. Hende Csaba, a Parlament alelnöke, Szombathely Országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója, Limbach Viktor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató helyettese.

Országszerte már 15 éve, Vas megyében most először rendeztek patikanapot. Nemcsak a kulisszák mögé lehetett belesni, hanem egy éves kampány is kezdetét vette, amivel a gyógyszerek közötti könnyebb eligazodást próbálják elősegíteni.

Egész napos mozgással indultak a szombathelyi lánglovagok a Magyarország Legsportosabb Tűzoltósága cím elnyeréséért a Kihívás Napján. Már reggel ötkor fekvőtámaszokkal indították a sportfolyamot. A lelkesedésüket több helyi élsportoló is erősítette.

A prevenció a legfontosabb feladata az Egészségfejlesztési Irodának. A most átadott intézményben már javában zajlik a munka: előadásokra és mozgásos jellegű rendezvényekre is várják az érdeklődőket - nem csak Szombathelyről.

Nincs olyan nap, hónap, vagy évszak, amikor ne lenne dolguk a tűzoltóknak. Munkájukhoz pedig nem elég a szaktudás, a technikai felszereltség - elhivatottság is szükséges – hangzott el a szervezet Flórián-napi ünnepségén, amely egyben megyei Tűzoltó nap is volt.

Az egészség nem kérdés, hogy megéri – ez a szlogenje annak a vetélkedőnek, amelyet harmadik alkalommal szerveztek meg 10. osztályosok számára. A szakemberek úgy állították össze a feladatokat, hogy azok az adott életkori problémákra reagálnak játékos formában.

Jó tanácsra, anyagi segítségre, pszichológusra, de akár átmeneti elhelyezésre is szüksége lehet annak, aki valamilyen bűncselekmény áldozataként traumát szenved el. Ezek az áldozatsegítő szolgáltatások mostantól bárki számára Szombathelyen is elérhetőek a Thököly utcai új központban.

Öt nyertes projekttel közel 1 milliárd forintot fordíthat a  Markusovszky-kórház fejlesztésekre. Ezeknek köszönhetően csökkennek az intézmény fenntartási költségei és javul a betegellátás színvonala. A beruházások közül az egyik legjelentősebb egy új CT gép beszerzése, amely a daganatos betegségek kezelésében jelentős.