Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Idén lenne 90 éves Zsámbéky Pál belgyógyász főorvos, a Markusovszky-kórház egykori osztályvezetője és igazgatóhelyettese. Tiszteletére emlékülést és előadássorozatot szerveztek az emésztőszervi betegségekről, valamint az endoszkópos technikáról, amely a háziorvosok továbbképzését is szolgálta.

Évente hatezer új emlődaganatos esetet fedeznek fel Magyarországon, kétezer nő belehal a betegségbe. A korai diagnózis életet menthet, ezért lényeges az önvizsgálat és a mammográfián való részvétel. Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, Szombathelyen sétával hívták fel a nők figyelmét a megelőzés fontosságára pénteken.

2014 óta a nemzeti védőoltási program része a HPV vírusfertőzés elleni vakcina felajánlása minden hetedik osztályos leánynak. A szülők kérhetik az iskolán keresztül az oltást, amelyet idén már egy korábbinál is szélesebb spektrumú oltóanyaggal végeznek.

Az egész megyéből érkeztek tűzoltók a hagyományos lépcsőfutó versenyre. A város legmagasabb épületében mintegy hatvan lánglovag tette próbára a kondícióját - köztük két hölgy is megmutatta, hogy felveszik a versenyt férfi kollágáikkal.

A még tünetmentes pácienseket szólította meg programjával egy nemrég alakult praxisközösség. Szűrés és tanácsadás várta a déli városrészen azokat, akik idejében szeretnének tenni az egészségükért. Vidékről és Szombathelyről is sokan érkeztek.

Negyedik alkalommal találkoztak a megye hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltói szombaton a Fő téren. Összetartozásuk jeleként lakatokat helyeztek el egy bontóbaltán.

52 önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületnek mondott köszönetet a megyei védelmi bizottság és a megyei közgyűlés elnöke a júniusi viharkárok idején nyújtott segítségért. Június elején a hirtelen lehullott nagy eső utakat öntött el, hidakat rongált meg, de a Vadása-tó gátjának átszakadását sikerült megakadályozni.

Az ország legerősebb tűzoltója címért vetélkedtek két napon át hat ország lánglovagjai Bükfürdőn. Magyarországon 2005-től rendezik meg a versenyt. Az embert próbáló feladatokat a hétköznapokból merítették, a tűzoltóknak munkájuk során szinte naponta kell bizonyítaniuk fizikai és mentális felkészültségüket.

Nagyszabású programsorozattal ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Versenyt, látványos bemutatót, gyerek tűzoltó olimpiát és utcabált is rendeztek a jubileum tiszteletére.

Egészségmegőrző és prevenciós programokat szervez az Első Vasi Praxisközösség. A két hónapja létrehozott szervezet elsődleges céljai közé tartozik a leggyakoribb betegségek átfogó szűrése. Minden program ingyenes azoknak, akik a közösséghez tartozó háziorvosok ellátási körzetébe tartoznak.

A kaukázusi medvatalp visszaszorításán dolgoznak Vépen az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A különleges, több méteres növény érintése nagyon veszélyes: az égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz - a fájdalmas seb akár évekig megmaradhat.

Péntek éjfélig II. fokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára. Napok óta Szombathelyen is meghaladja a 30 fokot a legmagasabb nappali hőmérséklet, de az éjszakai órákban is sem süllyed a hőmérő higanyszála 20 fok alá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásai alapján az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az ország egész területére vonatkozóan, 2018. július 30. hétfő 12 órától 2018. augusztus 3. péntek 24 óráig II. fokú hőségriasztás adott ki.

A rendőrség és a polgárőrség szórólapokkal hívják fel a parkerdei ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy a nyári időszakban különösen vigyázni kell a területen az értékeikre. A hatóság emberei a nap bármely részében megjelenhetnek az érintett területeken - a bűnözők számára a jelenlétük is komoly visszatartó erő. A lakosság is tehet a megelőzés érdekében.

A szeptemberig tartó országos kampányhoz csatlakozva Szombathelyen is megszervezték a városi véradást. A retro jellegű akcióban a vártnál többen vettek részt. Most sok önkéntesre van szükség, mert ilyenkor több a baleset - és a szabadságok miatt kevesebb a véradó.

A kisgyermekek cukorkának vélik a színes mosókapszulákat, megisszák a befőzéskor elöl maradt ecetet, vagy éppen nem bírnak ellenállni a dísznövények színes bogyóinak – többek között ilyen esetekkel találkoznak nyáron a kórház gyermekosztályán. Információink szerint az elmúlt hetekben például többen is kértek segítséget az ügyeleten azért, mert gyermekük az alkörmös nevű, minden részében mérgező növény bogyóját kóstolta meg.

Nem megoldás, ha a strandon egy törölközővel takarjuk le az értékeinket tartalmazó hátizsákot – többek között erre is figyelmeztet a rendőrség nyári bűnmegelőzési akcióján. A megye legnagyobb fürdői után Szombathelyre is meghirdették a „Strandparti” elnevezésű programot. Az időjárás itt azonban közbeszólt.

Július elsejétől hatályos az új büntetőeljárási kódex. Szűkül az ülnöki rendszer, de belép a különleges bánásmód alkalmazása és a bűnügyi felügyelet fogalma is. Újdonság a nyomozás során köthető egyezség, az úgynevezett előkészítő ülésen pedig a vádlott beismerő vallomása esetén ügyészi javaslatra azonnal ítélet születhet. Az új törvénycsomag az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását is szolgálja.

A Bertalanffy Miklós utcába riasztották a tűzoltókat szerdán dél tájban.

Katonaorvosok az első és a második világháborúban címmel előadást tartott pénteken az ŐrvidékHázban a honvédség egészségügyi főnöke. Ezt követően a tisztelgők megkoszorúzták a háborúban elhunyt orvosok és egészségügyi dolgozók emlékművét.