Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az influenza járványveszély miatt elrendelt részleges látogatási tilalmat kiterjeszti a kórház összes telephelyére és betegellátó osztályára.

Megalakult az ELTE Savaria Egyetemi Központ önkéntes mentőcsoportja. A hallgatókból és oktatókból álló, 50 fős alakulat bevethető lesz például rendkívüli időjárási események következtében kialakuló veszélyhelyzetben, árvízi védekezésben. Megtartották a mentőcsoport minősítő gyakorlatát, és esküt tettek a tagok.

Csak tavaly kétmillió hívást fogadtak a szombathelyi 112-es központban. A tapasztalat alapján azonban ennek mindössze ötöde valódi segélykérés. A segélyhívó szám rendeltetésszerű használata is téma volt azon a nyílt napon, amelyet február 11-én, az Egységes Európai Segélyhívó Szám napján tartottak.

Tíz darab tábori ágyat kapott a Markusovszky-kórház gyermekosztálya. Egy sárbogárdi édesapa indított adománygyűjtő akciót az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül még novemberben, hogy segítse azokat a szülőket, akik gyermekük mellett lennének a gyógyulás időszaka alatt. Az ország több kórházába is juttattak már mobil ágyakat.

Egy ember meghalt abban a balesetben, amely a Zanati úton történt vasárnap délelőtt. Információink szerint a vétlen autó vezetője vesztette életét. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Egyelőre csak tesztelik, de szombattól élesben működik az új gyógyszerazonosító rendszer. Lassabb kódleolvasásra, hosszabb sorokra lehet számítani a patikákban, ahol a személyzet már felkészült a változásra, és az informatikai eszközök is rendelkezésre állnak.

Napok óta az egészségügyi határérték felett van esténként a szállópor-koncentráció a városban, ez azonban hatósági intézkedést még nem igényel. A 2013 óta végzett mérések alapján Szombathely levegője eddig egyszer ért el kritikusabb szintet, 2017-ben. A szakértők szerint azonban így sem árt az óvatosság.

Mintegy 20 millió forintból teljesen megújult a Pálos Károly Központ Kodály Zoltán utcai családsegítő irodája. Kulturált, modern körülmények fogadják a betérő klienseket és a délutáni szabadidejüket itt töltő fiatalokat.

Közel hatmillió forint értékű műszeradománnyal segítette a Zseboroszlán Alapítvány a Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának működését. Az új fül-orr-gégészeti mikroszkóp, az infúziós pumpa és a betegőrző monitorok hozzájárulnak az ellátás biztonságának növeléséhez.

Nagy Katalin belgyógyász, kardiológus főorvos kapta idén A test és a lélek orvosa-Boldog Batthyány László-díjat, amelyet a Szombathelyi Egyházmegye alapított 2018-ban. Körmenden tartották az ünnepséget, Batthyány László halálának évfordulóján. Az elismeréssel minden évben egy a hivatásában kiemelkedő eredményeket elért, példaértékű szolgálatot teljesítő, hitvalló orvos munkásságát ismeri el az egyházmegye.

Több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés történt a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban: megújult a sebészeti osztály, beszereztek egy PET-CT berendezést, valamint egy modern számítógépes rendszert is kialakítottak, ami a daganatos betegek gyógyszerelését teszi biztonságosabbá. Az újítások az onkológiai ellátás magasabb szintre emelését szolgálják.

Munkahelyi véradásra hívta dolgozóit a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága. A több mint 370 munkavállalót foglalkoztató szervezet rendszeresen, van, hogy évente több alkalommal is szervez véradást.

Meghalt egy munkás az egyik szombathelyi építkezésen. A tetőről zuhant a mélybe. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Sok ivás, nagy mennyiségű vizelet, fogyás és fáradékonyság - ezek a gyermekkori diabétesz legszembetűnőbb jelei, amelyekre azonnal reagálniuk kell a szülőknek. Évről évre nő a cukorbeteg gyermekek száma, de ma már minden ismert terápia elérhető hazánkban is.

Sokan fordulnak orvoshoz felső légúti megbetegedésekkel, influenza járvány azonban még nincs Szombathelyen, bár szórványosan már előfordul a magas lázzal és végtagfájdalommal is járó vírusfertőzés. A szakemberek szerint még nem késő kérni az ingyenes védőoltást, amely a megelőzés leghatékonyabb formája.

15 százalékkal nőtt az ápolási díj összege január elsejétől, és bevezettek egy új ellátási kategóriát is azok számára, akik önellátásra képtelen gyermekről gondoskodnak. A gyermekek otthongondozási díja, a gyod havi 100 ezer forintot jelent az érintett családoknak.

Az eredeti tervekkel ellentétben ebben az évben még biztosan nem szűnnek meg a papíralapú vények. Bár az orvosok már egy éve elektronikus receptet írnak, a betegnek kötelesek úgynevezett felírási igazolást adni. Erre a patikában van szükségünk, ha nem a saját gyógyszerünket akarjuk kiváltani.

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti a betegellátást. A pácienseket a tüneteik alapján súlyossági kategóriákba sorolják, és e szerint történik az ellátásuk. Más újdonság is van a rendszerben.

Újabb figyelemfelhívó táblákkal próbálja csökkenteni a súlyos közlekedési balesetek számát a vasi rendőrség. A két évvel ezelőtt indult program hasznosnak bizonyult, az érintett szakaszokon kevesebb volt a baleset. A legtöbb problémát még mindig a gyorshajtás jelenti. A vasi utakon tavaly 25-en vesztették életüket.

A hatévesek több mint fele fogászati ellátásra szorul, kiskamasz korban pedig már két-három foguk szuvas - ezt mutatják egy országos szűrőprogram eredményei. Több mint ötezer gyerek fogsorát vizsgálták meg. Szakorvosok szerint a rendszeres fogápolás hiánya és az egészségtelen táplálkozás a jelenség legfőbb oka.