Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kórházi CT sajtótájékoztató

Öt nyertes projekttel közel 1 milliárd forintot fordíthat a  Markusovszky-kórház fejlesztésekre. Ezeknek köszönhetően csökkennek az intézmény fenntartási költségei és javul a betegellátás színvonala. A beruházások közül az egyik legjelentősebb egy új CT gép beszerzése, amely a daganatos betegségek kezelésében jelentős.
Bár három CT berendezéssel is rendelkezik a szombathelyi kórház, ezek egyike sem tud részletes és pontos képet adni a daganatos elváltozásokról - tájékoztatta a sajtót Nagy Lajos kórházigazgató. Az intézmény onkológiai tömbjében, ebben a SPECT vizsgálóban kap majd helyet az új berendezés. A régi vizsgálóeszköz pedig ide, a most még felújítás alatt lévő mintegy 20 négyzetméteres helyiségbe kerül. Ilyen eszköz a Dunántúlon eddig csak Pécsen és Kaposváron volt elérhető.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky-kórház: "Daganatos betegségeknél ez fontos, hogy hol van egy adott eltérésben olyan aktív góc és hol van inaktív hegszövet. Ennek nagy jelentősége a műtéti beavatkozásoknál illetve a sugárterápiánál van, hogy tulajdonképpen hova kell centrálni, azt kell kivenni, ami aktív daganatos szövet illetve azt kell besugarazni, ahol probléma van."

A mostani gép által alkotott képhez viszonyítva, a PET CT sokkal pontosabban meg tudja határozni a daganatos elváltozás természetét. A mintegy fél milliárd forintos beruházás több forrásból valósul meg - hangzott el a sajtótájékoztatón. A 77 millió forintnyi magánadomány mellett az önkormányzat 20 millió forinttal támogatja a projektet - mondta Puskás Tivadar polgármester és emlékeztetett, hogy a város a jövőben is segíti a kórház stratégiai fejlesztéseit. A térség országgyűlési képviselője az intézmény gazdasági erejét hangsúlyozta, kiemelve azt, hogy a projekt kivitelezése nem veszélyezteti a kórház költségvetését.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő: "Az Orbán-kormány ideje alatt közel 20 milliárd forintot fordított és fordít folyamatosan a Markusovszky-kórház megújítására. Ennek keretében teljesen új belgyógyászati tömb épült, teljesen megújultak 2 milliárd forintból a műtőblokk helyiségei kívül, belül, most folyik a sebészeti részleg teljes rekonstrukciója."

A projekt várhatóan ősszel zárul.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb