Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szent Flórián Nap

Nincs olyan nap, hónap, vagy évszak, amikor ne lenne dolguk a tűzoltóknak. Munkájukhoz pedig nem elég a szaktudás, a technikai felszereltség - elhivatottság is szükséges – hangzott el a szervezet Flórián-napi ünnepségén, amely egyben megyei Tűzoltó nap is volt.
Szent Flórián szellemisége előtt is tisztelegtek a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a szombathelyi laktanya bejárata előtt. A tűzoltók védőszentje a legenda szerint katonáit mentette ki a tűzből, majd 304-ben vált a keresztényüldözések áldozatává. Erre is emlékezett beszédében a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Harangozó Bertalan hangsúlyozta, a szakmai felkészültség, a testi erő nem elég, a bajban elhivatottságra is szükség van.

Harangozó Bertalan – elnök, Vas Megyei Védelmi Bizottság

„Akár hivatásos, akár önkéntes tűzoltók, és ennek a hivatásnak a jegyében végzik szolgálatukat a megye polgárainak, Vas megye közbiztonságának védelmében.”

Vas megyében az elmúlt három évben közel ötezer káreseményhez vonultak a tűzoltók.

Bognár Balázs – igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Csak a tavalyi évben 500 tűzeset, 1200 műszaki mentés volt. A műszaki mentéseink száma megduplázódott az előző évhez képest. Összességében elmondható, nincs olyan időszak, hónap, évszak, amikor ne lenne valami olyan rendkívüli esemény, akár viharkár, akár szabadtéri tűzesetek, amelyek rendkívüli helytállásra késztetik a tűzoltókat.

A megyében több mint kétezer, hivatásos, önkormányzati, intézményi és önkéntes tűzoltó dolgozik. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hatékonyság növelése érdekében csak tavaly közel kétszáz gyakorlatot szervezett. Egy országos fejlesztésnek köszönhetően pedig Körmend és Sárvár után Szombathelyre is került egy új gépjármű fecskendő.( A több mint 100 millió forint értékű autót jelképesen a Szent Flórián napi ünnepségen vették használatba.)

Göncz Szabolcs – szombathelyi tűzoltóparancsnok, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ez teljesen felszerelt gépjármű fecskendő. A kisebb műszaki mentéstől, emelési feladatokon, a vízszivattyúzáson, a habbal oltáson keresztül minden olyan eszközzel fel van szerelve, ami ezt lehetővé teszi. Megfelelő légzőkészülékekkel, műszerekkel, hőkamerával van ellátva.


Az ünnepségen a kiemelkedő munkát végzők elismeréseket vehettek át, majd az elhunyt tűzoltók emlékére megkoszorúzták Szent Flórián szobrát. A megyei tűzoltónapon az Ady téri parkban az érdeklődők a rendőrök, mentők munkájával is megismerkedhettek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Vízügyi évértékelő
  Vízügyi évértékelő Nem volt az idén jelentős árvíz a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy alkalommal kellett…
 • Téligumi
  Téligumi Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott…
 • Zörej hangszerek
  Zörej hangszerek Értő kezekbe kerülnek az Örökség-serleget is kiérdemelt Egyházashetyei Zörej Zenekar hangszerei, így folytatódhat a 2002-ben…
 • Kórustalálkozó
  Kórustalálkozó Szent Mártonhoz kötődő kórusok találkoztak Szombathelyen. A házigazdán kívül két vidéki felnőtt énekkar, és egy…
 • Katasztrófavédelmi gyakorlat
  Katasztrófavédelmi gyakorlat Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású…

Legnépszerűbb