Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Patikanap

Országszerte már 15 éve, Vas megyében most először rendeztek patikanapot. Nemcsak a kulisszák mögé lehetett belesni, hanem egy éves kampány is kezdetét vette, amivel a gyógyszerek közötti könnyebb eligazodást próbálják elősegíteni.
Keverik az egyik gyógykrémet a patikusok a színfalak mögött, egy hónapra előre, kilós mennyiségben. Jótékony hatása miatt számos termékbe kerül belőle. “Ez fertőtlenít is, meg hűsítő is, úgyhogy meg szárító.”

A vásárlók ebből a műveletből általában semmit nem látnak, de most bárki megnézhette, mert nyílt napot tartottak több szombathelyi gyógyszertárban. A patikanap alkalmából rendezett ünnepségen a város polgármestere köszöntötte a szakma képviselőit. Leszögezte, hogy bár van rá lehetőség, szerencsés, ha a betegek nem patikán kívül szerzik be az orvosságot.

Puskás Tivadar - polgármester
“Cipőt a cipőboltból, hát akkor meg gyógyszert a gyógyszertárból szíveskedjenek venni. Egyébként ez valamikor 2007-2008 környékén a patikatörvénynek, a patikaliberalizációs törvénynek a tárgyalásakor egy interpellációmnak a címe volt.”

15. éve szerveznek patikanapot országszerte, Vas megye most először csatlakozott a kezdeményezéshez.
Binó Györgyné - elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas Megyei Szervezete
“Az elején az volt a cél, hogy minél többen betérjenek a patikákba, lássák, hogy milyen felelősségteljes munkát végeznek a gyógyszerészek. Bele lehet nézni a belső munkákba, a laboratóriumokba. És 3-4 éve, hogy egy évre szól már tulajdonképpen, patikanaptól patikanapig tart. És mindig egy témát ölel fel.”

Idén a légúti megbetegedések megelőzésébe és kezelésébe próbálnak hatékonyabban bekapcsolódni a patikusok. Nem véletlenül, az évi 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás indokolja, hogy az egészségügy kiaknázza a kezükben lévő lehetőséget.

Kecskés László - vezetőségi tag, Magyar Tüdőgyógyász Társaság

“Segítsék a betegeket, hogy vannak olyan módszerek, amikkel ők is segíteni tudnák a dohányzásról való leszokást. És ezáltal a légúti betegséget, a tüdődaganatos betegséget, az asztmát és a copd-t mint az egyik legnagyobb gyilkosnak az előfordulási valószínűségének a csökkentésében jelentős szerepük lehet.”

A gyógyszer-nagykereskedőket érintő, közelgő változásról tartott ismertetőt Feller Antal, majd az orvoskamara képviselője köszönte meg a patikusoknak az együttműködést.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb