Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Defibrillátor átadás

Tíz félautomata defibrillátort osztottak szét közintézmények és vállalatok között. Olyan helyekre került az eszköz, ahol sok ember megfordul. Ezzel együtt a városban már több mint 30 ilyen készülék áll rendelkezésre hirtelen szívmegállás esetén.
A szívet ábrázoló zöld tábla ott látható, ahol elhelyeztek félautomata defibrillátort. A Szombathely a segítés városa program keretében elsődleges cél az újraélesztés manuális tevékenységének megtanítása, mivel  ez a készülék jelentősen növeli az életben maradás esélyét.

Puskás Tivadar polgármester

“Az újraélesztés hatékonyságát növeli, ha elektromos eszköz, úgynevezett defibrillátor található minél közelebb a beteghez. Szombathelyen eddig összességében hét helyen biztosítottunk félautomata defibrillátort.”

Mostantól lesz ilyen eszköz az uszodában is, de a működtető máshova is kihelyez félautomata defibrillátort.

Kohuth Viktor - vezérigazgató, VASIVÍZ Zrt.

“A Vasivíz Zrt-nél 600 ember dolgozik, és ebből a központokban jelentős a munkaerőnk, ezért a Zrt. úgy dönttt, hogy az uszoda mellett még a Vépi úton, amely a vizes központunk, illetve az Újvilág utcában, ahol a szennyvíztisztító telepünk van, is vásárolni fog ilyen készüléket, illetve az ügyfélszolgálatnál is beszerzésre kerül egy ilyen készülék.”

A Savaria és a Smidt Múzeum mellett a falumúzeum is átvehetett egy-egy készüléket.

Csapláros Andrea, igazgató, Savaria Múzeum


“A vasi skanzenben olyan nagy rendezvényeink vannak, amelyen rendeteg ember megfordul, 3-5 ezer ember két-három nap alatt. Az egyik a Szent Márton- napi vásár, Szent György-napi vásár, augusztus 20-i rendezvények, és nem szabad elfelejteni, hogy nem messze van tőlünk a Csónakázó tó, ahol azért rengetegen vannak.”

A sikeres újraélesztésnek a gyors  segélyhíváson, az időben elkezdett mellkaskompresszión kívül a szakszerűen alkalmazott defibrillátor is feltétele - mondta el Köcse Tamás vezető mentőtiszt.
Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, OMSZ Vas Megyei Mentőszervezete

“Szombathelyen még nem került sor sikeres alkalmazásra, azonban a megyében már több alkalommal, és éppen minapi példa, hogy egy Győr megyei településen szemtanúk a mentő megérkezése előtt sikerrel alkalmazták a defibrillátort.”

Egy ilyen készülék mintegy fél millió forintba kerül. Puskás Tivadar polgármester arra biztatott minden vállalatot, intézményt, gyárat, hogy szerezzenek be ilyet - életet menthet a félautomata defibrillátor.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Vízügyi évértékelő
  Vízügyi évértékelő Nem volt az idén jelentős árvíz a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy alkalommal kellett…
 • Téligumi
  Téligumi Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott…
 • Zörej hangszerek
  Zörej hangszerek Értő kezekbe kerülnek az Örökség-serleget is kiérdemelt Egyházashetyei Zörej Zenekar hangszerei, így folytatódhat a 2002-ben…
 • Kórustalálkozó
  Kórustalálkozó Szent Mártonhoz kötődő kórusok találkoztak Szombathelyen. A házigazdán kívül két vidéki felnőtt énekkar, és egy…
 • Katasztrófavédelmi gyakorlat
  Katasztrófavédelmi gyakorlat Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású…

Legnépszerűbb