Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Alkörmös

A kisgyermekek cukorkának vélik a színes mosókapszulákat, megisszák a befőzéskor elöl maradt ecetet, vagy éppen nem bírnak ellenállni a dísznövények színes bogyóinak – többek között ilyen esetekkel találkoznak nyáron a kórház gyermekosztályán. Információink szerint az elmúlt hetekben például többen is kértek segítséget az ügyeleten azért, mert gyermekük az alkörmös nevű, minden részében mérgező növény bogyóját kóstolta meg.
Egy növényen július közepén megtalálható a fehér virágzat, illetve az éretlen termése kezdetben zöld, majd piros, később fekete, vagy sötétlilás színű.

Májustól egészen a fagyok beálltáig virágzik és ezzel párhuzamosan érleli terméseit az alkörmös, vagy ismertebb nevén a karmazsin bogyó. A XVII. században került be Magyarországra dísznövényként, de a borok színezésére is használták. Ez ma már tilos, hiszen az alkörmös mérgező.

Ughy Péter – növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal
Az egész növény mérgező, különösen ami csábítja a figyelmet, a növénynek a termése, amely teljesen érett állapotban sötétlilás, fekete színű.

Az Amerikában és Kínában őshonos növény erdőszéleken, kertekben, parkokban is jól érzi magát. Ilyenkor van a csúcsvirágzása a bőtermő alkörmösnek – mondja a gyomszakértő. A veszélyekre nem elég felhívni a figyelmet, hiszen a kisgyermekeket mindig csábítják az érett bogyók.

Ahol kisgyermek van a környezetben, ott ilyen növényt dísznövényként ne ültessünk, illetve távolítsuk el.

A gyermekorvos is azt javasolja a szülőknek, hogy sem a kertben, sem a lakásban ne tartsanak mérgező növényeket, a kicsiket pedig soha ne hagyják felügyelet nélkül. Ha mégis megtörtént a baj, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Grassely Magdolna – főorvos, Markusovszky Kórház

Nagyon fontos az, hogy bekerüljön a kórházba, és attól függően, hogy mit evett, és mikor ette, attól függően a teendőink is különbözőek. Mindenképpen szükség esetén ha olyan növényből evett, amit ki lehet gyomormosással üríteni, és még van idő arra, hogy kimossák.

Érdemes a termést, vagy a növényt is megmutatni az orvosnak, hogy tudja, milyen mérgező hatóanyaggal áll szemben. A tapasztalat szerint nyáron kissé megszaporodnak az olyan esetek, mikor a kisgyermekek azt kóstolják meg, amit nem szabad.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb