Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Városi véradás

A szeptemberig tartó országos kampányhoz csatlakozva Szombathelyen is megszervezték a városi véradást. A retro jellegű akcióban a vártnál többen vettek részt. Most sok önkéntesre van szükség, mert ilyenkor több a baleset - és a szabadságok miatt kevesebb a véradó.
A vártnál is többen érkeztek a hétfői véradásra a Szombathelyi Vérellátó Központba. A nyári országos kampányhoz csatlakozott a város, ilyenkor ugyanis nagy szükség van az akár életmentő önkéntességre.


Lantai Szilvia - vezető főorvos, Szombathelyi Területi Vérellátó

“Általában a július első fele és az augusztus szokott nagyon szoros lenni, ugye a szabadságolások nagy ideje is ez, a legtöbb távol lévő véradó ilyenkor van, viszont a balesetek száma majdnem mindig növekszik ilyenkor, ráadásul kicsit nagyobb balesetek, nagy vérigényűek, a tervezett műtéteknek pedig folyamatosan mennie kell, ezért a vérkészítmény-igény inkább nő a nyári hónapokban.”


A város polgármestere a  megnyitójt történeti visszatekintéssel kezdte: Szombathelyen István Lajos professzor kezdeményezte az első véradásokat - de a kimondottan városi véradásnak nincs múltja, ez tehát egy hagyományteremtő rendezvény.

Puskás Tivadar - polgármester

“Itt Szombathelyen évente körülbelül 13 ezer egységnyi vérre van szükségünk, ezt 5-6 ezer véradási eseményből - így hívják ezeket a dolgokat - tudjuk megszerezni. Nagyon fontos az, hogy mindannyian térítésmentes véradásban részt vegyünk.”

A retro véradáson ahogy régen, most is szendviccsel és sörrel kedveskedtek az önkénteseknek - azonban most extra ajándékokat is kaptak a véradók, hiszen a hétfői akció egy országos kampány  állomása volt.

Aki szeretne három életet megmenteni, ezt a Szombathelyi Vérellátóban minden nap hétfőtől csütörtökig 8 és 15, pénteken 8 és 13 óra között teheti meg. Véradásra a város és a megye nagy rendezvényein is van lehetőség.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb