Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Praxisközösség

A még tünetmentes pácienseket szólította meg programjával egy nemrég alakult praxisközösség. Szűrés és tanácsadás várta a déli városrészen azokat, akik idejében szeretnének tenni az egészségükért. Vidékről és Szombathelyről is sokan érkeztek.
Több mint kétszázan, főként középkorúak és idősek regisztráltak előzetesen a zarkaházi kastélyba szervezett szűrőnapra: több tucat vizsgálaton lehetett részt venni barátságos, civil környezetben egy nemrég alakult vasi orvosközösség jóvotából.

Gaál Györgyné

“Háziorvostól szereztünk tudomást róla, regisztráltunk, és most kerékpárral eljöttünk a város másik végéről. És majdnem mindegyik szűrővizsgálaton részt fogunk venni.”

Kanti Imréné

“Én érszűkület és csontritkulás, meg ha már itt vagyok, akkor együtt a nőgyógyászatira is elmegyek. Más nem kell.”

A rendezvényt Balázsy Péter nyitotta meg. A megyei jegyző üdvözölte a kezdeményezést, akárcsak Károlyi Ákos szombathelyi jegyző. Ő arról beszélt, hogy a szavakon túl a tettek is fontosak, ezért az önkormányzat is kiemelten foglalkozik az egészségüggyel. A kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is képviseltette magát, Stánitz Éva megyei tiszti főorvos a civil, a hivatali és a magánszféra összefogásának erejét hangsúlyozta. Az orvosszakmai csoportnak két szombathelyi tagja is van.

Nagy Éva - háziorvos, Első Vasi Praxisközösség

“A hét háziorvos 14 települést  fog össze, 14 település betegei, illetve páciensei vesznek részt. Lényege a szűrővizsgálatok, tehát hogy levegyük a terhet az aktív betegellátásról. A megelőzés nagyon fontos, tehát mi itt a megelőzést  fogjuk erősíteni részben egészségnevelő programokkal, részben szűrőprogramokkal.”

Népszerű volt a kastélykertben álló szűrőbusz: itt bőrgyógyász végzett melanómaszűrést, de itt zajlott a nőgyógyászati rákszűrés is. Az épületben még szív- és érrendszeri, csontritkulás, vércukor- és koleszterinszint mérés is folyt. A rendezvénnyel a tünetmentes réteget célozták meg.

Birosz Béla - háziorvos, Első Vasi Praxisközösség

“Úgy gondolom, hogy országos program az, hogy próbáljuk a prevenciót erősíteni, maga a praxisközösség is ennek az érdekében jött létre. A program, amiben mi részt veszünk, az közel kétéves. Egy szűrővizsgálat a háziorvosi rendelésen kívüli prevenciós rendelésekből áll, illetve állapotfelmérésből, és akkor a végén egy értékelésből.”

Az egész napos programon előadásokat és orvosi, védőnői tanácsadást is tartottak az érdeklődőknek.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb