Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

HPV oltás

2014 óta a nemzeti védőoltási program része a HPV vírusfertőzés elleni vakcina felajánlása minden hetedik osztályos leánynak. A szülők kérhetik az iskolán keresztül az oltást, amelyet idén már egy korábbinál is szélesebb spektrumú oltóanyaggal végeznek.
Októberben zajlik az ingyenes HPV kampányoltás a hetedik osztályos lányok körében. Idén már a korábbinál több betegség ellen védő, 9 komponensű oltóanyagot használják.

Stánitz Éva
“Szeptember 15-éig kellett a szülőknek a beleegyező nyilatkozatokat és az igényeket benyújtani. És mondhatom, hogy Vas megyében 77 százalékos volt az igénylő szülők száma.”

Az 1080 hetedikes lányból tehát 830-an kapják meg az ingyenes oltást a megyében. Sok a tévhit, az orvosok azonban hangsúlyozzák, hogy nem kell mellékhatásoktól tartani. A beadandó anyag - ebben az életkorban kétszeri oltással - az immunválaszt erősíti meg.

Doma Géza - gyermeknőgyógyász, Markusovszky Kórház

“Leggyakrabban a 16-os és 18-as számú humán papilloma vírus ellen, amelyekről kimutatott, hogy nagyon magas százalékban a már kialakult méhnyakrákos szövetben megtalálható. Tehát nagyon fontosnak gondolom azt elmondani, hogy ez nem a méhnyakrák ellen véd, hanem a méhnyakrákot legmagasabb százalékban okozó vagy mögötte álló HPV törzs fertőzés ellen.”

Éppen ezért a rendszeres rákszűrésre a beoltott nőknek is el kell menniük. Ma évente több mint négyszázan halnak meg méhnyakrákban - ennek jelentős csökkenését remélik a tömeges védettség kialakításával.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb