Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kórház - Zsámbéky-emlékülés

Idén lenne 90 éves Zsámbéky Pál belgyógyász főorvos, a Markusovszky-kórház egykori osztályvezetője és igazgatóhelyettese. Tiszteletére emlékülést és előadássorozatot szerveztek az emésztőszervi betegségekről, valamint az endoszkópos technikáról, amely a háziorvosok továbbképzését is szolgálta.
Zsámbéky Pál 1952-ben kezdett belgyógyászként dolgozni a szombathelyi kórházban. Elsők között ismerte fel, hogy a tudomány fejlődése olyan mértékű, hogy az orvosoknak részterületekre kell szakosodniuk, ezért létrehozta a kardiológiai és a gasztroenterológiai részleget. Emberi és szakmai szempontból is nagy hatással volt környezetére, egykori kollégái a mai napig jó szívvel emlékeznek rá.

Puskás Tivadar - polgármester
"Zsámbéky Pál mindannyiunk számára egy ikon volt és maradt."
Az előadássorozat célja a háziorvosok ismereteinek bővítése, valamint a gasztroenterológiai osztály tudományos tevékenységének bemutatása volt.

A nyitóelődás egyebek mellett a májzsugor diagnosztikájával és kezelési lehetőségeivel foglalkozott, ebben a betegségben évente 8000-en halnak meg Magyarországon.

Ihász Miklós - szakorvos, gasztroenterológiai osztály

"Endoszkópiához úgy kapcsolódik, hogy visszér-varix vérzéseket látunk el, amikor bejönnek vérhányással vagy sötét székürítéssel, ezeket látjuk el szkleroterápiával vagy egy speciális szondát helyezünk le."

A Szombathelyi Televíziónak köszönhetően a résztvevők most először élőképes közvetítést láthattak a szomszédos épületben lévő endoszkópos laborban zajló vizsgálatokról. A videoendoszkópia lehetővé teszi, hogy egy kis kamerával feltérképezzék a tápcsatornát.

Patai Árpád - osztályvezető főorvos, gasztroenterológiai osztály

"Mód van arra, hogy a bélben lévő elváltozásokat közvetlenül megtekintsük, képesek vagyunk szövettani mintát venni, illetve a hasnyálmirigy, a máj vizsgálatára kiváló lehetőséget nyújt az endoszkópiához kapcsolódó ultrahang vizsgálat. Például a hasnyálmirigyből közvetlen közelről szövetmintákat tudunk venni."

Ezzel a technikával el lehet távolítani például vastagbél-polipot és epekövet is, így nincs szükség műtétre. Ahogy az endoszkópia fejlődik, úgy a beavatkozások egyre kisebb megterhelést jelentenek a beteg számára. Szombathelyen a legmodernebb műszerek állnak rendelkezésre.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco - Jászberény 96-70
  Falco - Jászberény 96-70 A Zsíros Tibor Magyar Kupa 1. elődöntőjében a Körmendet búcsúztató jászságiakat verte a FALCO, ezzel…
 • A fizikusok
  A fizikusok Komédia két felvonásban a Szombathelyi Waldorf Iskola 12. osztálya előadásában.
 • Dobó SE
  Dobó SE Háromhetes dél-afrikai edzőtáborozás után tértek haza a Dobó SE sportolói. A felmérések alapján valamennyien kifejezetten…
 • Technika verseny
  Technika verseny Stílusosan a Megyeháza épületében tartották meg a második Vas megyei technika tantárgyi versenyt, amelynek idén…
 • Diákok kiállítása a Képtárban
  Diákok kiállítása a Képtárban Újragondolt alkotások, kreatív gondolatok leképeződései és az iparművészet mindennapi használati tárgyai is helyet kaptak a…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…
 • Látogatási tilalom kiterjesztése
  Látogatási tilalom kiterjesztése Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az influenza járványveszély miatt elrendelt részleges látogatási…