Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kórház - Zsámbéky-emlékülés

Idén lenne 90 éves Zsámbéky Pál belgyógyász főorvos, a Markusovszky-kórház egykori osztályvezetője és igazgatóhelyettese. Tiszteletére emlékülést és előadássorozatot szerveztek az emésztőszervi betegségekről, valamint az endoszkópos technikáról, amely a háziorvosok továbbképzését is szolgálta.
Zsámbéky Pál 1952-ben kezdett belgyógyászként dolgozni a szombathelyi kórházban. Elsők között ismerte fel, hogy a tudomány fejlődése olyan mértékű, hogy az orvosoknak részterületekre kell szakosodniuk, ezért létrehozta a kardiológiai és a gasztroenterológiai részleget. Emberi és szakmai szempontból is nagy hatással volt környezetére, egykori kollégái a mai napig jó szívvel emlékeznek rá.

Puskás Tivadar - polgármester
"Zsámbéky Pál mindannyiunk számára egy ikon volt és maradt."
Az előadássorozat célja a háziorvosok ismereteinek bővítése, valamint a gasztroenterológiai osztály tudományos tevékenységének bemutatása volt.

A nyitóelődás egyebek mellett a májzsugor diagnosztikájával és kezelési lehetőségeivel foglalkozott, ebben a betegségben évente 8000-en halnak meg Magyarországon.

Ihász Miklós - szakorvos, gasztroenterológiai osztály

"Endoszkópiához úgy kapcsolódik, hogy visszér-varix vérzéseket látunk el, amikor bejönnek vérhányással vagy sötét székürítéssel, ezeket látjuk el szkleroterápiával vagy egy speciális szondát helyezünk le."

A Szombathelyi Televíziónak köszönhetően a résztvevők most először élőképes közvetítést láthattak a szomszédos épületben lévő endoszkópos laborban zajló vizsgálatokról. A videoendoszkópia lehetővé teszi, hogy egy kis kamerával feltérképezzék a tápcsatornát.

Patai Árpád - osztályvezető főorvos, gasztroenterológiai osztály

"Mód van arra, hogy a bélben lévő elváltozásokat közvetlenül megtekintsük, képesek vagyunk szövettani mintát venni, illetve a hasnyálmirigy, a máj vizsgálatára kiváló lehetőséget nyújt az endoszkópiához kapcsolódó ultrahang vizsgálat. Például a hasnyálmirigyből közvetlen közelről szövetmintákat tudunk venni."

Ezzel a technikával el lehet távolítani például vastagbél-polipot és epekövet is, így nincs szükség műtétre. Ahogy az endoszkópia fejlődik, úgy a beavatkozások egyre kisebb megterhelést jelentenek a beteg számára. Szombathelyen a legmodernebb műszerek állnak rendelkezésre.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb