Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Pető Ernő-emlékünnepség

Koszorúzással és emlékünnepséggel tisztelegtek az alapító igazgató, Pető Ernő előtt a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Az ő nevéhez fűződik az intézmény 89 évvel ezelőtti megnyitása, és a modern sebészet meghonosítása. Átadták a Pető Ernő-emlékplaketteket, és köszöntötték a kerek születésnapot ünneplő, nyugalmazott orvosokat.
Egykori villája előtt, a kórház emlékparkjában áll Pető Ernő kórházalapító szobra. Itt rótták le tiszteletüket az emlékezők a keddi ünnepségen. Kisely Mihály, a fül-orr-gégészeti osztály vezető főorvosa beszédében nagyformátumú sebészként és közéleti személyiségként emlegette Pető Ernőt, aki fáradhatatlan munkával az ország akkor legmodernebb, ezerágyas kórházát hozta létre 1929-ben Szombathelyen. Az alapítóról minden évben megemlékeznek a kórház, a megye és a város vezetői.

Nagy Lajos – főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

„Ő hozta létre a kórházat. Ez több évtizedes kemény munka volt. Ő volt a vezetője 29-től 1955-ig a kórháznak, leghosszabb ideig ő volt a kórháznak az igazgatója.”

Előadás hangzott el Pető Ernő életútjáról, szakmai pályájáról, úttörő sebészi munkásságáról és kórházalapítói tevékenységéről.

Biró Csaba – osztályvezető főorvos, Traumatológiai Osztály

„1886-ban született Felvidéken, Kistapolcsányon, diplomáját 1909-ben Budapesten szerezte. Már 1914-ben mint tartalékos ezredorvos frontszolgálatot teljesített, ahol sebellátásban, rögzítőkötések felhelyezésében szerezhetett tapasztalatot.”

A Pető Ernő-emlékplakettet a kórház életében meghatározó, saját szakterületükön kiemelkedően teljesítő orvosoknak adják át minden évben. Idén Vidó Sándor baleseti sebész főorvos posztumusz kapta meg az elismerést, amelyet özvegye vett át. Emlékplakettel ismerték el továbbá Gautier Barna tüdőgyógyász főorvos közel fél évszázados gyógyító tevékenységét. A díjazott előadásában felidézte pályája kezdeteit, és a szakterület fejlődéséről is beszélt.

Gautier Barna – tüdőgyógyász főorvos

„Kérték, hogy ideiglenesen menjek el a tüdősebészetre, ez az ideiglenes év 12 évig tartott, és kijelenthetem, hogy nem bántam meg ezt a változást.”

Szakdolgozói életműdíjban részesült Szalay Sámuelné, a központi laboratórium osztályvezető szakasszisztense, jubileumi érmet vehettek át a kórház 70, 75 és 90 éves születésnapot ünneplő orvosai, továbbá emléklapok átadására is sor került.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb