Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gasztroenterológia műszerbeszerzés

A Zsámbéky Pál Belgyógyászati Alapítvány jóvoltából két új betegőrző monitorral gyarapodott a Markusovszky-kórház gasztroenterológiai osztályának műszerparkja. A gépek segítségével a beavatkozások alatt és később is szorosabb megfigyelés alatt tarthatók az emésztőszervi betegek, így nő az ellátásuk biztonsága.
Az emésztőszervi betegek gyógyítása az elmúlt években sokat fejlődött: ma már több olyan beavatkozást is el tudnak végezni endoszkóp segítségével szájon vagy végbélen keresztül, amihez korábban hasi műtétre volt szükség. Ez kevésbé megterhelő a beteg számára, és a felépülési idő is rövidebb. A beavatkozások alatti és utáni megfigyelésben nagy szerepük van a modern betegőrző monitoroknak. Az egyiket az endoszkópos laboratórium fektetőjében, a másikat a gasztroenterológiai osztályon ápolt betegek észleléséhez használják majd.

Patai Árpád - osztályvezető főorvos, Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztály

"A készülék monitorán számos paraméter, a szívverrésszám, a légzésszám, a vér oxigén-telítettsége megjelenik, ha ez kritikus szintre változik, a készülék riasztó jelt ad, és a memóriájában több percre vissza lehet keresni ezeket az információkat."

Az egyenként közel kétmillió forintot érő műszereket nagylelkű adományozók támogatásával az osztály egykori főorvosának nevét viselő alapítvány vásárolta.

Zsámbéky Monika - kuratóriumi tag, Zsámbéky Pál Belgyógyászati Alapítvány

"Nem csak műszerbeszerzés az alapítványnak a feladata, hanem orvostovábbképzés, nővéreknek a továbbképzése, nemcsak a technikai fejlettségi szintet akarja emelni az osztályon, hanem az itt dolgozók tárgybeli tudásának, szakmai tudásának növekedését."

Nagy Lajos főigazgató köszönetet mondott az adományért. Patai Árpád az átadón hangsúlyozta: a szombathelyi endoszkópos labor az egyik legmodernebb az országban, de mivel ez a szakterület rendkívül eszközigényes, a színvonal megtartásához folyamatos fejlesztésre van szükség. A jövőben fontos lenne egy széndioxid-reduktor, ultrahang-készülék, új gasztroszkóp és kolonoszkóp beszerzése, valamint egy őrző kialakítása.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb