Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Katasztrófavédelmi gyakorlat

Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlatnak, amelyet szombaton szerveztek Felsőcsatáron. A közel 180 főt megmozgató szimuláció célja elsősorban a rendkívüli időjárási helyezetekre való felkészülés volt.
Havazás miatt árokba csúszott két munkásokat szállító autóbusz Felsőcsatár és Vaskeresztes között, az egyikre villanyoszlop dőlt.
A pánikba esett utasokat a tűzoltók mentették ki, miután felfeszítették a busz ajtaját, majd azonnal megkezdődött a sérültek ellátása.

Ez volt az egyik feltételezett helyzet a katasztrófavédelmi gyakorlaton, amelyben a hivatásos egységek mellett a járási mentőcsoportok tagjai és önkéntes tűzoltók is részt vettek. A szimuláció célja a valós helyezetekre való minél alaposabb felkészülés volt.

Bognár Balázs - igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"A mai komplex védelmi igazgatási katasztrófavédelmi gyakorlatot abból a célból szerveztük, hogy téli illetve más extrém időjárási helyzetekben fellépő káreseményeknél az együttműködő szervezetek közötti eljárásrendeket tudjuk pontosítani és be tudjuk gyakorolni."

Egy másik helyszínen, a Nardai vízfolyásnál árvízi helyzetet szimuláltak. A feltételezés szerint a sok eső miatt megemelkedett vízszint lakóházakat fenyeget.

Kratochvill Attila - polgármester, Felsőcsatár

"Öt éve 2013-ban pont itt ennél a háznál egy hirtelen árhullám után komoly mentési munkálatok voltak, homokzsákoztunk egy fél napig. Nagyon örülünk neki, ha itt gyakorlatoznak a központi erők, mert így a mi tűzoltóink is megismerhetik ezeket az eljárásokat."

Elkészült egy nyúlgát, illetve raklapokból, fóliából és homokzsákokból ideiglenes védművet építettek a vízfolyás mentén.

Szükséghelyzetben ez gyors és hatékony módja a védekezésnek.

Lakatár Gábor - tű. alezredes, kirendeltségvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Két raklapnak az egymásra támasztásával és homokzsáknak a megtámasztásával jön létre. Ami vízmennyiség az egyik oldalon megtámasztja, azt ellensúlyozza a másik oldalon lévő homokzsák, ez által egy stabil pont jön létre, meg tudjuk akadályozni a víz bejutását, a lakóépületek elárasztását."

Megtisztították a Nardai vízfolyás medrének egy szakaszát, veszélyes fákat vágtak ki. (26:36-tól) A közeli talkumbányában pedig egy eltűnt turistacsoport tagjait kellett felkutatni, majd a sérülteket ellátni.




Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Horgász közgyűlés
  Horgász közgyűlés Az idei fejlesztésekről, a halgazdálkodási programról, a horgászkártya bevezetéséről és a 2019-es tervekről is szó…
 • Fenyőfaosztás
  Fenyőfaosztás Mintegy hatvan karácsonyfát osztott ki a rászorulóknak az ŐrvidékHáz és a Fidesz szombathelyi szervezete. Két…
 • Schott a Gyermekfaluért
  Schott a Gyermekfaluért Szokatlan formáját választotta a jótékonyságnak a Lukácsházán működő Schott Hungary Kft., örökbe fogadta ugyanis az…
 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.

Legnépszerűbb