Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Triázs-rendszer a sürgősségin

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti a betegellátást. A pácienseket a tüneteik alapján súlyossági kategóriákba sorolják, és e szerint történik az ellátásuk. Más újdonság is van a rendszerben.
Sorra érkeznek a betegek a Markusovszky Kórház sürgősségi ambulanciájára. Mindegy, hogy valaki mentővel vagy a saját lábán jön, perceken belül felveszik az adatait, kikérdezik a panaszairól, korábbi betegségeiről, megmérik a vérnyomását, testhőjét, szaturációját, és ezek alapján ellátási kategóriákba sorolják - ez az ún. triázsolás.

Kovács Éva - vezető ápoló, Sürgősségi Betegellátó Osztály

"Ezek mindegyike rögzítve van a triázs-lapra, ezt követően van a besorolás, ezeknek az értékeknek illetve a szubjektív panaszainak a függvényében. Ugye itt 5 kategória van besorolva a triázsba, az 1-es, 2-es, 3-as kategória egyértelműen itt marad a triázsban, a 4-es, 5-ös kategóriájú betegek mennek a belgyógyászati illetve a trauma ambulanciára."

Ez a rendszer Szombathelyen már évek óta működik, így a január elsejétől életbe léptetett egységesítés itt kevésbé érezteti a hatását. A jogszabály célja a várakozási idő csökkentése és az orvosok tehermentesítése. Újdonság az alapellátási egység, ami egy külön szakrendelő az olyan kevésbé súlyos betegek számára, akik lényegében indokolatlanul veszik igénybe a sürgősségi ellátást. Szombathelyen a napi 200 betegből minden második ilyen.

Gecse Krisztián - osztályvezető főorvos, Sürgősségi Betegellátó Osztály

"Egy olyan tehermentesítési egység lenne az ambulancián belül, ami az alacsony rizikójú betegek közül kiválasztaná azt a beteganyagot, aki lényegében egy plusz teherként jelenik meg a sürgősségi ambulancián, de feltehetően nem fog osztályos felvételt vagy egyéb komolyabb kivizsgálást igényelni az ő állapota."

A jogszabályi előírástól függetlenül a szombathelyi ambulancián már hónapokkal ezelőtt bevezették az osztályos diszpécseri státuszt. Az ő feladata a beteg tájékoztatása a várakozási idő alatt. A főorvos kérdésünkre elmondta: a sürgős eseteket eddig is, és ezután is azonnal ellátják, várakozniuk azoknak kell, akik kevésbé súlyos probléma miatt jönnek. Influenza-szezonban például gyakori, hogy torokfájás, köhögés miatt keresik fel az ambulanciát, miközben ezekkel a tünetekkel a háziorvosi rendelőben vagy az ügyeleten kellene jelentkezniük a betegeknek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb