Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

E-recept

Az eredeti tervekkel ellentétben ebben az évben még biztosan nem szűnnek meg a papíralapú vények. Bár az orvosok már egy éve elektronikus receptet írnak, a betegnek kötelesek úgynevezett felírási igazolást adni. Erre a patikában van szükségünk, ha nem a saját gyógyszerünket akarjuk kiváltani.
2017 novembere óta használják az orvosok az elektronikus egészségügyi szolgáltató teret: ide töltik fel a betegekkel kapcsolatos dokumentumokat, a zárójelentéseket, ambuláns lapokat, laborleleteket. Ebben a rendszerben írja meg az orvos az elektronikus receptet is. Mivel ez a patikákban is hozzáférhető, nem szükséges papírvényt magunkkal vinni. Személyi igazolvánnyal és TAJ-kártyával, vagy e-személyivel bárhol kiválthatjuk a gyógyszerünket. Az elektronikus receptet nem tudjuk elveszíteni és akkor is jó szolgálatot tesz, ha például elutazunk és elfelejtjük magunkkal vinni a piruláinkat.

ifj. Prugberger László háziorvos

Fel tud hívni minket itt a rendelőben, mi felküldjük a felhőbe az ő receptjét, és akár Debrecenben be tud menni a patikába, megmondja, hogy én vagyok XY, a háziorvosom felküldte nekem ezt a receptet, ki szeretném váltani, és ő ott kiváltja.

Fontos tudni, hogy az elektronikus recept mellett az orvos köteles egy felírási igazolást is kiállítani, amely csaknem teljesen olyan, mint egy hagyományos vény.

Ezt a 3 vonalkódos papírt kell magunkkal vinnünk a patikába, ha hozzátartozó vagy ismerős gyógyszeréért megyünk. Ilyenkor nem elegendő egy aláírás vagy a beteg személyi igazolványa.

Németh Elvira szakgyógyszerész, gyógyszertár-vezető

Ha hozzátartozó gyógyszereit szeretnénk elvinni, akkor ez sajnos nem működik, csak vényre, felírási igazolásra tudjuk kiadni, hiába hoz meghatalmazást, akkor sem működik a dolog, vagy a betegnek, vagy a beteg részére felírt vénynek, felírási igazolásnak itt kell lennie.

Ebben a patikában csak 1-2 alkalommal fordult elő, hogy nem tudták kiadni a kért gyógyszert, mert a hozzátartozónál nem volt felírási igazolás. A minisztérium tervei szerint jövőre már kizárólag elektronikus recepteket írnak az orvosok, ám ehhez zavartalan internethozáférésre és a szoftver további fejlesztésére van szükség.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb