Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ápolási díj

15 százalékkal nőtt az ápolási díj összege január elsejétől, és bevezettek egy új ellátási kategóriát is azok számára, akik önellátásra képtelen gyermekről gondoskodnak. A gyermekek otthongondozási díja, a gyod havi 100 ezer forintot jelent az érintett családoknak.
Szilviáék három gyermeket nevelnek. A 16 éves Benedek és öccse, a 10 éves Armand ritka genetikai betegségben szenved. 24 órás felügyeletre szorulnak, nem beszélnek, nem tudnak járni, sem önállóan enni, és pelenkázni kell őket.

A napjuk egy részét az Aranyhíd iskolában töltik, ahol játékkal, tornával foglalkoztatják őket, így édesanyjuk 4 órában tud dolgozni. Az ápolási díjjal kapcsolatos változások nagy segítséget jelentek a családnak.

Szabó Szilvia

"A régebbi rendszerben egy gyermek után tudtunk ápolási díjat igénybe venni, a férjem gyest kapott a másik gyerkőc után igénybe venni, de mivel betöltötte a tizedik életévét, az sem járt. Most mindenképpen sokkal jobban fogunk járni az új rendszer szerint, amit hoztak új rendeletet."

Az alapösszegű, az emelt és a kiemelt ápolási díj összege 15 százalékkal emelkedett január elsejétől.

Ápolási díj

                             2018    2019  

Alapösszegű 32 600 Ft 37 490 Ft
Emelt összegű         48 900 Ft 56 400 Ft
Kiemelt összegű      58 680 Ft 67 485 Ft

A szombathelyi járásban közel 400-an veszik igénybe ezeket az ellátásokat. A kormány bevezette továbbá a gyermekek otthongondozási díját, amire az önellátásra képtelen gyermekét nevelő vér szerinti vagy örökbefogadó szülő jogosult. Aki korábban ápolási díjat kapott, annak hivatalból megállapítják a gyod-ot - mondja a járási hivatal vezetője.  

Kovács Györgyi - hivatalvezető, Szombathelyi Járási Hivatal

"A határozatokat január 15-ig hozzuk meg, a folyósítás február 5-ig fog megtörténni. A gyermekek otthongondozási díjának összege bruttó 100 ezer forint, ez csökken a nyugdíjjárulék összegével, így a nettó összeg 90 ezer forint."

A gyod a gyermek életkorától függetlenül jár a szülőnek. Az önellátásra való képtelenséget később szakértő állapítja meg egy pontrendszer alapján. A jelenlegi adatok szerint a járásban 146-an, Szombathelyen 95-en vehetik igénybe a gyod-ot, az új igényléseket folyamatosan fogadják.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb