Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

112-es nyílt nap

Csak tavaly kétmillió hívást fogadtak a szombathelyi 112-es központban. A tapasztalat alapján azonban ennek mindössze ötöde valódi segélykérés. A segélyhívó szám rendeltetésszerű használata is téma volt azon a nyílt napon, amelyet február 11-én, az Egységes Európai Segélyhívó Szám napján tartottak.
Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
„A 112 olyan szám, amelyet nyilvánvalóan a gyermekek az első információk egyikeként tanulnak meg.” 1.36

Mindenki számára elengedhetetlen, hogy ismerje azt a számot, amelyen baj esetén segítséget kérhet bárhol Európában. De az is fontos, hogy csak indokolt esetben használják az emberek vonalat. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg az Egységes Európai Segélyhívó Szám napján a programsorozatot a Puskás Tivadar polgármester. Az országban Miskolc mellett Szombathelyen működik 112-es hívásfogadó központ.

Harangozó Bertalan – kormánybiztos, Vas Megyei Kormányhivatal
Ez egy roppant kemény, embert próbáló szolgálat, még ha látszatra csak hívást kell fogadni.”

A központban dolgozók munkáját a megye kormánybiztosa is megköszönte. Jutalmazták a műszakok legjobbjait, átadták a 2018-as év szombathelyi hívásfogadó operátora címet Horváth Edinának.

Horváth Edina hívásfogadó operátor, Szombathelyi Hívásfogadó Központ
„Nagyon boldog vagyok, nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a díjat. Igazából én már öt éve itt dolgozom, tehát 2013 augusztusa óta, és nagyon szeretem ezt a munkát csinálni. Hivatásnak érzem igazából.”

Szombathelyen tavaly kétmillió hívást fogadtak, de az esetek csak ötödében volt szükség érdemi beavatkozásra, tehát a mentők, a katasztrófavédők és a rendőrök segítségnyújtására.

Balázs Zsolt – vezető, Szombathelyi Hívásfogadó Központ
„A nyílt napnak az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megmutassuk magunkat az állampolgároknak, egy kicsit testközelibbé hozzuk a hívásfogadást, és nem titkolt célunk, hogy azt is megtanítsuk, hogy mikor kell, mikor szabad, és mikor nem lehet hívni a segélyhívó számokat.”

A nyílt napon az érdeklődők kipróbálhatták a hívások fogadását, persze csak tesztüzemmódban. Ez idő alatt a valódi segélyhívások Miskolcra futottak be.

Molnár Alexandra
„Egy műhívást kaptunk, és az ember végül is mennyire nehezen tudja előadni, és ha ideges, mennyire össze van zavarodva, nem tudja kifejezni magát jól.”

Több száz diák, sőt óvodás ismerkedhetett meg a hívásfogadó központ munkájával, de bemutatkoztak a beavatkozó egységek, és a nyílt napon volt elsősegély nyújtási képzés is.

Cili, a mentőkutya és gazdája pedig azt mutatták be, miként indul az állat egy bajba jutott megkeresésére, és hogy jelez, ha megtalálta.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco gyárbejárás
  Falco gyárbejárás Lezárult az új szűrőberendezés próbaüzeme a FALCO Zrt.-nél. A mérési eredmények alapján minimális a por-…
 • Jogásznap
  Jogásznap Szombathely híres szülötte, Horváth Boldizsár egykori igazságügy miniszter emléke és munkássága előtt tiszteleg ebben az…
 • ELTE mentőcsoport
  ELTE mentőcsoport Megalakult az ELTE Savaria Egyetemi Központ önkéntes mentőcsoportja. A hallgatókból és oktatókból álló, 50 fős…
 • PTE sajtótájékoztató
  PTE sajtótájékoztató Több, eddig csak levelezőn indított képzést tesz elérhetővé nappali munkarendben ősztől a pécsi egyetem egészségtudományi…
 • Herényi kolbásztöltő verseny
  Herényi kolbásztöltő verseny Első alkalommal rendeztek a hétvégén kolbásztöltő mustrát a herényi városrészen. A megmérettetésnek kettős célja volt:…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Wallenberg-díj
  Wallenberg-díj 2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…