Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hatalmas károkat okozott Yvette az erdőkben

Több mint 30 ezer köbméter fát döntött ki Vas megye állami erdeiben május közepén az egész országban tomboló mediterrán ciklon. A pusztítás a Kőszegi-hegység tájvédelmi területein volt a legjelentősebb. Csak a faanyagban keletkezett kár meghaladja a fél milliárd forintot. A kárfelszámolás hónapokig tarthat.
130-140 éves óriásfák dőltek ki, vagy törtek derékba a viharban
130-140 éves óriásfák dőltek ki, vagy törtek derékba a viharban
Gyökerestől fordultak ki a 30-40 méteres bükkfák a május 15-én és 16-án tomboló vihar következtében a Kőszegi-hegységben. 108 kilométeres széllökéseket mértek a hegyen. De nem csak a szél volt extrém, hanem a közben hulló csapadék mennyisége is.Két nap alatt 100 mm eső hullott Vas megye minden négyzetméterére. Emiatt 130-140 éves óriásfák dőltek ki, vagy törtek derékba. Az utakat is eltorlaszolták, így az erdészek gyalog kezdték meg a kárfelmérést. A fakitermelők napokig dolgoztak azon, hogy legalább közlekedni lehessen. Mostanra kiderült, Vas megyében több mint 30 ezer köbméter fát döntött ki a vihar. Ez ezer vagonnyi mennyiség. "Csak a faanyag értéke fél milliárd forint. Ehhez jön még a kárfelszámolás költsége, az újraerdősítés költsége. - 57.10 enyhíti a kárt, hogy a faanyagot értékesíteni próbáljuk. Természetesen a piac már nem nagyon tolerálja így nyár felé közeledve a vízzel teli fát, ebben lesznek még veszteségeink" -magyarázta Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. A Kőszegi-hegység tájvédelmi körzet, itt a kárfelszámolást is csak külön engedéllyel végezhetik.

Az Őrségi Nemzeti Park igazgatója a helyszíni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: úgynevezett bolygatást végzett a természet, ezzel egy új erdőrész létrejöttét készíti elő. "Ha magára hagynánk ezeket a területeket, akkor egy ún. pionír erdő jelenne meg. Tehát az az fajta természetes erdőfejlődés, ami az őserdőkre jellemző"- tudtuk meg Markovics Tibortól.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. éves vágási mennyiségének az egyhatoda dőlt ki a vihar miatt. Ennek kitermelése várhatóan október végéig is eltart. A Kőszegi-hegység a turisták kedvelt célpontja. Az erdészek a rendkívüli balesetveszélyre hívják fel a kirándulók figyelmét.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb