Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Rádőlt egy óriási bükkfa a szentkúti kegyhegy kápolnájára a hétvégén

Szerencsére a  közkedvelt kiránduló- és zarándokhelyen akkor éppen nem tartózkodott senki, így személyi sérülés nem történt. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. most a szurdok minden fáját megvizsgáltatja, és kivágják a balesetveszélyt jelentő bükköket.
Hatalmas bükkfákkal szegélyezett út vezet a Vasvár-Szent Kúti zarándokhely kápolnájához. Évről évre hívők és kirándulók ezrei látogatnak ide szentmisére, a kút gyógyítónak hitt vizét megkóstolni, vagy pihenni. A hétvégi nagy esőzések következtében épp a kápolnára dőlt rá az egyik óriás fa. Megsérült az épület tornya és tetőszerkezete is. "Sokan szoktak lenni a gyertyás körmeneten. Emlékszem, 2 évvel ezelőtt elmaradt a bucsui szentmise, mert a katasztrófavédelem nem engedte, hogy tartsunk itt szentmisét" - mondta Ghie Marselinus, vasvári plébános.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2013-ban megvizsgáltatta a kegyhely környezetében álló fákat, amelyeket veszélyesnek minősítettek, azokat kivágták. Most újabb ellenőrzésre van szükség. "Megvizsgáltatjuk az egy fahossznyi távolságban lévő fák műszaki állapotát, és a szakvélemény alapján el fogjuk dönteni, hogy mely fákat kell eltávolítanunk az itt sétálók biztonsága érdekében" - fogalmazott Orbán Lajos, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója.

Itt alul agyag van, felette pedig löszös homok. Így a nagyobb esőzések úgynevezett súvadást okoznak, azaz a felső réteg egyszerűen lecsúszik a növényzettel együtt. "Fáj minden kivágott fáért a szívem, de az emberélet még fontosabb. Nyilván az erdészet joggal dönt úgy, hogy megvizsgáltatja a fákat, és ha kell ki is vágja őket, mert mindenkinek az az érdeke, hogy se az emberéletben, sem az anyagiakban ne okozhasson kárt. Nagyon korrekt az erdészet hozzáállása" - fogalmazott Tóth Balázs, Vasvár polgármestere

Az ilyen 150 éves bükkfák sík vidéken még hosszú ideig élhetnének, de itt komoly veszélyt jelentenek. 
"A bükkfák alatt 4-5 m-es újulat is található, nem csak bükk, szil, juhar, gyertyán és tölgy csemetéket is láthatunk, amelyeket a kivágott bükkök helyén, mivel be fog törni a fény, szépen fogják a domboldalt, és jövőre, pár év múlva már gyönyörű fák között lehet sétálni Szent Kúton" - magyarázta Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetője.

A balesetek megelőzése érdekében az erdészet várhatóan még a télen eltávolítja a veszélyes fákat.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb