Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A tűzvészre emlékeztek

Előadásokkal emlékeztek meg Szombathely történelmének legnagyobb tűzvészéről. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett rendezvényen bemutatták a megyeszékhely korabeli tűzvédelmét, de felidézték a tűzeset vélt,  vagy valós okozójának perét is.
1817 április 27-én volt a város történelmének legnagyobb tűzvésze, melynek során a város több mint fele megsemmisült. Erre emlékeztek a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhelyen is. "Kétszáz éve egy olyan tűzvész sújtotta Szombathely városát, amely egyrészt az itt élő lakosokat, az itteni környezetet jelentősen befolyásolta. Ebből az alkalomból megemlékezünk azon bajtársak emléke, hősies helytállása előtt is, akik a legfontosabbat, az életüket áldozták a lakosok védelme, a károk enyhítése érdekében" - mondta Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A város korabeli tűzvédelmének gyakorlata mellett az esemény résztvevői megismerkedhettek azzal az időszakkal is, amikor még nem volt szervezett tűzoltóság a városban. "Alapvetően a céh-mestereknek volt a feladata a tűz oltása viszonylag kezdetleges eszközök álltak ebben az időszakban rendelkezésre, és rendkívül nehezítette a tűzoltást ebben az időszakban, hogy zárt sorú beépítkezések jellemezték a várost, azaz ez azt jelentette, hogy rendkívül szorosan épültek egymás mellé az épületek, a lakóépületek" - tette hozzá Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A program során bemutatták a nagy tűzvész kriminalisztikai vonatkozásait is. Nem sokkal a tűz kitörése után meg is volt az a személy, akit bűnösnek véltek, és akit aztán nem sokkal később, néhány hónapon belül bíróság elé állítottak, majd pedig egy meglehetősen hosszú monstre perben valójában elítéltek, de úgy hogy nem tudták rábizonyítani, mert nem bizonyosodott be, hogy ő volt a gyújtogató, mert szemtanú nem volt, ő maga nem vallotta be" - emlékeztetett Tilcsik György levéltáros.

A katasztrófavédelmi igazgatóság a tervei szerint a továbbiakban havonta szervez  majd ilyen jellegű  programokat a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhelyen.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…