Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hatalmas károkat okozott a vihar, az arborétum nem látogatható

Véget ért a bajánsenyeiek több mint 3 napos kálváriája a csütörtöki vihart követően. Az áramszolgáltatónak köszönhetően helyreállt hétfő estére a települési elektromos hálózat. Szombathelyen az arborétumban jelenleg is zajlik a károk felszámolása, a Kőszegi-hegység erdeinek veszteségeit pedig a levegőből vizsgálták az erdészet szakemberei.
Mint egy földrengés sújtotta övezet, úgy néz ki az egyik bajánsenyei portának az udvarában lévő összerogyott melléképület-együttes. Többek között ez is a múlt csütörtöki vihar következménye. Az orkán erejű több mint 100km/h órás szél több fát derékba tört vagy gyökerestől kicsavart. Ezenkívül az áramellátás is szünetelt a településen egészen hétfőig. "Három nap után ma azt kell mondanom, hogy tegnap estére valamelyest javult a településen a helyzet. A település nagyobb részén az áramszolgáltatás helyreállt, de még közel 30 lakóingatlanban nincs jelen pillanatban még áramszolgáltatás, de azt ígérték a szolgáltató képviselői, hogy ma déli időszakra ez is megoldódik" - mondta Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere.

Információink szerint hétfő estére helyreállt a lakossági áramszolgáltatás Bajánsenye egész területén. A település lakóinak azonban komoly feladatot jelent a következő hetekben a lakóingatlanokban és a temetőben okozott károk feszámolása.

Az őrségi erdőben is jól láthatók a pusztítás nyomai. Megcsonkított, lombjuktól megfosztott, kidőlt fák, letört ágak mindenhol. Motorfűrészek hangjától hangos a Kámoni Arborétum. Az utakra, ösvényekre kidőlt fákat előbb feldarabolják, majd elszállítják."Körülbelül 100 fa borult ki a csütörtöki éjszakai viharban, nagyon sok botanikai érdekesség, itt például ámbrafákat vágnak a favágók, illetve tölgyek, nagyon sok botanikai különlegesség, illetve nagyon sok idős fa, 60, 80, 100 éves fák borultak ki" - mondta Németh Gábor, a Kámoni Arborétum vezetője. Legkevesebb két hét szükséges a károk teljes felszámolásához, addig az arborétum nem látogathtaó.

Kedden hajnalban a Híradó stábjának lehetősége nyílt, hogy részt vegyen a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai által végzett légi kárfelmérésben a Kőszegi-hegység területén. Ezeken a képeken jól látszik ahogy a nagy szélerejű vihar tövestül csavarta ki a fákat a földből. A hegygerinc fölé érve még elkeserítőbb látvány fogadta a szakembereket: a vihar oly mértékben tarolt, hogy az egyébként összefüggő erdőterületen gyakorlatilag tisztásokat alakított ki a hegytetőn. "Előzetes becslések szerint több száz hektáron törtek derékba a fák, ez körülbelül 20-50 ezer köbméter faanyag károsodását jelentette. Tehát eddigi ismereteink szerint a kár értéke eléri a fél milliárd forintot" - fogalmazott Tóth Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kereskedelmi előadója.

Nagy károk érték az úgynevezett érzékenyebb állományú fajtákat is, köztük a lucosokat, illetve a tányérgyökerű bükkfákat. A Kőszegi-hegység jelentősebb útszakaszainak helyreállításával már végeztek a szakemberek, ezt követi majd az erdőkárok felszámolása. Az erdészet munkatársai arra kérik a barangolókat, hogy a károk megszüntetéséig ne látogassák az érintett területeket.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Karitász-gyűjtés
  Karitász-gyűjtés Több év végi jótékonysági akcióval készül a karácsonyra az egyházmegyei karitász. Az egyikbe egy általános…
 • Katasztrófavédelem - átadó ünnepség
  Katasztrófavédelem - átadó ünnepség Létra, védőruházat, EDR-rádiók - a legváltozatosabb eszközökkel gazdagodtak a Vas megyei önkormányzati, önkéntes tűzoltók és…
 • Vízilabdások a Gothard-iskolában
  Vízilabdások a Gothard-iskolában Világliga-selejtező mérkőzése előtt a Gothard Jenő Általános Iskolában vendégeskedett a magyar férfi vízilabda válogatott. Az…
 • Tesco - rajzpályázat
  Tesco - rajzpályázat A pályaválasztást is segíti a városban működő legnagyobb hipermarket azzal, hogy karácsonyi témájú rajzpályázatot hirdetett…
 • Drogprevenció
  Drogprevenció Szabadulj meg tőle! - címmel tartottak prevenciós napot a sportházban.

Legnépszerűbb