Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A hétvégén részlegesen, de kinyit az arborétum

Nyáron több vihar is komoly károkat okozott a megye erdeiben és településein. A legnagyobb pusztítást az Őrségben és a szombathelyi Kámoni Arborétumban végezte az orkán erejű szél. A botanikus kertben máig nem állt helyre a rend, de a veszély elhárításával a napokban végeznek.
Lépten-nyomon facsonkok árulkodnak a Kámoni Arborétumban az augusztus eleji vihar pusztító erejéről. A létesítmény akkor rögtön bezárt, és a szakemberek nekiláttak a kidőlt növények, a földből kifordult gyökerek eltakarításának, de a jelek szerint még mindig akad tennivaló. “Nem  végeztünk. Akkora kárunk lett, több mint 100 fa borult ki, hogy még mindig nem végeztünk a munkával. Nagy segítséget kaptunk több helyről is, tehát például volt, hogy 7-8 motorfűrészes vágta a fákat, de az elszállítás még mindig hátra van a jó részének. Illetve az arborétum leghátsó részén igazából még csak a balesetveszélyt szüntettük meg, ott még legalább egy 25-30 fa van, ami elszállításra vár, illetve összevágásra és elszállításra" - mondta Németh Gábor arborétumvezető

Emiatt a részleges lezárás még jó ideig érvényben marad, de a kert kétharmadát - benne az Öregparkot és a tavas területet - néhány napon belül látogathatóvá teszik, és a hétvégén várhatóan kinyitnak.

A vasi tűzoltókat nemcsak az arborétumot letaroló szél, hanem más nyári viharok is próbára tették - ebből a szempontból rendkívüli időszakot zártak a katasztrófavédők. “Több mint 800 műszaki mentés történt. Ebből összességében majdnem 400 fakidőlés és 300 épületkárunk keletkezett a nyár folyamán keresztülvonuló viharzónák, zivatarzónák következtében. Ez az előző év azonos időszakához képest mintegy háromszor, négyszer nagyobb esetszámot, illetve beavatkozást jelentett a tűzoltók részére Vas megyében" - emelte ki Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivje.

A letört, de fennakadt faágak eltávolítása, akárcsak az arborétumban, a megye más területein is hetekig tartott, de a veszélyt mostanra már mindenhol elhárították.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb