Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

21 csíkszeredai kisdiákot lát vendégül idén is a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A társaság évtizedek óta jó kapcsolatot ápol a Hargita megyei erdőgazdasággal, innen jött az ötlet, hogy az erdélyi gyerekek megismerhessék a vasi természeti értékeket. Az erdei iskolai foglalkozáson kívül persze strandolás, lovaglás, várlátogatás, sőt a megyeháza történetének megismerése is szerepelt.

Korábban kezdődött idén a parlagfű szezon. Az agresszív gyomnövény virágzása nem csak a pollenallergiások életét nehezíti meg, de a megfelelő parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok részéről is folyamatos figyelmet igényel.

Új turisztikai attrakciók létesültek Vas megyében, a Vendvidék-Őrség területen. Apátistvánfalván E-kerékpártöltő állomást, Szalafőn a határon egy un. Határkőpark kiállítóhelyet adtak át augusztus 7-én. A beruházásokat a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal valósította meg, mint az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló, IronCurtainCycling projekt partnere. Az összesen közel 14000 euróba kerülő fejlesztések célja, hogy a térségbe látogató turistákat olyan új kulturális, természeti attrakciók és kerékpáros szolgáltatások várják, amelyek kiemeltté teszik a térséget a kerékpáros turisták körében.


Idén is megválasztja a legszebb kertet és a legrendezettebb utcát a Parkerdei Kertbarát Egyesület. A film, a zene és az alternatív színház találkozik a Szentgotthárdi Művészeti Napok címre keresztelt összművészeti fesztiválon. Ezekről a programokról is szó volt az augusztusi civil reggelin.

Nemsokára régi fényében tündököl Szombathely egyik patinás épülete a Kőszegi utcában. A 3 évvel ezelőtti belső, udvari munkálatokat most újabbak követik, aminek köszönhetően megújul az építmény homlokzata. A beruházás pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból valósul meg.

Szombathely több pontján párhuzamosan zajlanak az utca- és járdafelújítások. Nemrégiben kapott új burkolatot a Szigligeti utca, valamint a Sas utca járdája mintegy 300 méternyi hosszúságban. Jelenleg is dolgoznak a szakemberek a Rohonci út felújításán és ezzel egyidőben aszfaltoznak Oladon is.  

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a MAGOSZ közreműködésével – az idén is megszervezte a Magyarok Kenyere programot. Az összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetek között. Vas megyében a közepes termési eredmények ellenére sem csökkent az adakozási kedv.

Fokozott ellenőrzések biztosítják a  strandok megfelelő vízminőségét a nyári időszakban. A tapsztalatok azt mutatják, hogy a hatósági vizsgálatok mellett az üzemeltetők maguk is rendszeresen végeznek méréseket a biztonságos strandolás érdekében.

Fórum a rendezési terv módosításáról. Kitüntetési javaslatokat várnak. Rajzpályázat Szent Istvánról. Tűzoltók vonultak a Szelestey utcába.

Kaufbeuren, ez a 8. század körül alapított szép kis bajor város 1992 óta tart élénk és folyamatos testvérvárosi kapcsolatot városunkkal, Szombathellyel.

Új szemétszállító gépkocsi és seprőgép állt munkába Szombathelyen - Szerdán zárva lesz a hulladékudvar - Nyáron is várják a véradókat - Leállósáv a Brenner- iskolánál.

Komoly és szórakoztató programokat is ismertettek a civil reggeli résztvevői - nemcsak Szombathelyre, hanem a környező településekre is.

Elkészült a Jáki úti temető észak-nyugati részén, a hősök emlékparcellájának határában felhúzott vadkerítés, amelytől azt várják, hogy megakadályozza az erdő felől érkező négylábúak bejutását a sírkertbe. A beruházás közel 2 millió forintból valósult meg.

Címzetes egyetemi docens lett Varsányi Péter. Időközi választás lesz Czeglédy Csaba körzetében. Keresik a karnevál tortáját.

1981 után ismét Szombathelyen rendezték meg a Város- és Faluvédők Szövetségének Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját. Vas megye épített öröksége, a villamos és Szent Márton emléke is szóba került a pénteki egész napos tanácskozáson.

17-en kaptak Podmaniczky-díjat a Város- és Faluvédők országos találkozóján. A szövetség a kitüntetést minden évben azoknak adományozza, akik a legtöbbet tettek épített és természeti környezetünkért, valamint kulturális örökségünk megismertetése és védelme érdekében. A szakmai összejövetel végén a vándorbotot is átadták a következő találkozó rendezőjének.

Mintegy tucatnyian vettek részt a legutóbbi közmeghallgatáson, hogy megosszák problémáikat, tapasztalataikat, javaslataikat a város vezetőivel. A polgármester ezúttal is személyesen jár utána a felmerülő gondoknak. Puskás Tivadar először a kámoni városrészen tapasztalható közlekedési problémákkal összefüggő helyszínt tekintette meg.

Több mint 150 millió forintból 25 szociális bérlakás újul meg Szombathelyen. A beruházásnak köszönhetően a korábbinál jóval komfortrosabb körülmények között lakhatnak majd a rászorulók.  

Az ENSZ 1989-ben nyilvánította népesedési világnappá július 11-ét, tekintettel arra, hogy a Föld népessége két évvel korábban ezen a napon érte el az 5 milliárd főt. 2018. július 1-jén a világ népessége már meghaladta a 7,6 milliárdot. Szombathelyen is fokozatosan emelkedik a születésszám, igaz, csak lassan. A halálozások száma csökkent.

A városban egyedülálló módon nemcsak a járda, hanem az úttest is térkőburkolatot kap a Szigligeti utcában. A munkálatok már javában tartanak, a beruházás összesen 110 millió forintba kerül.