Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

PREMONTREIS DIÁKOK GRAZBAN

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium évről évre lehetőséget biztosít diákjainak arra, hogy advent idején ellátogassanak egy osztrák városba, belekóstolhassanak annak ünnepi hangulatába.
Az idei évben igazi stájer karácsony várt minket Grazban, Stájerországban, ünnepi díszbe öltözött utcákon, tereken sétálgattunk. Graz belvárosa az UNESCO világörökség része, a szépen felújított műemlék épületek megfelelő hátteret nyújtanak a hangulatos karácsonyi készülődéshez, bár egy kicsit furcsának találtuk a sok fejjel lefelé lógó fenyőfát, de szerencsére kivilágítva is láthattuk, így már nagyon hangulatosak voltak.

A grazi advent legnagyobb különlegessége az Eiskrippe – Jégbetlehem -, amelyet minden évben 50 tonna jégből készítenek el egy nap alatt. Az embernagyságú szobrok az időjárástól függően olvadásig maradnak a Festett Házzal szemben lévő Tartományi Székház udvarán.

A Városháza ablakaiban adventi kalendáriumot láttunk, ide is megérte sötétedés után visszasétálni, mert este az épület homlokzatát csodás fények festették.

A Városháza előtti téren a „Hüttéknél” finom ételek, italok, kézműves ajándéktárgyak, hangulatos zene várta az érdeklődőket.

A napsütéses téli hidegben nem volt kérdéses, hogy felmegyünk-e a Schlossbergre.

Lelkes premontreis csapatunk megmászta a 260 lépcsőfokot. Megérte, hiszen lenyűgöző panoráma tárult elénk, s nem utolsósorban ott állhattunk az Óratorony 300 éves óraszerkezete előtt.

A műemlék házak között kicsit bizarr látványt nyújtott a Kunsthaus modern épülete, valamint a Mura folyón lebegő mesterséges sziget, mindenesetre ezek is Ausztria második legnagyobb városának látványosságai közé tartoznak.

A „krampuszfutásról” idén sajnos lemaradtunk, de a felvételeket látva nem is bánjuk.

Az azonban biztos, hogy nem ez volt az utolsó grazi kirándulásunk. Szívesen eljövünk ide máskor is, és nem feltétlenül csak decemberben.

Útközben nem hagyhattuk ki a Zotter csokigyárat sem, ott aztán volt mindenféle édesség: kerek csokoládé, szögletes csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, édes csokoládé, keserű csokoládé…

Dallos-Kelemen Renáta
tanár

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Fenyőfaosztás
  Fenyőfaosztás Mintegy hatvan karácsonyfát osztott ki a rászorulóknak az ŐrvidékHáz és a Fidesz szombathelyi szervezete. Két…
 • Schott a Gyermekfaluért
  Schott a Gyermekfaluért Szokatlan formáját választotta a jótékonyságnak a Lukácsházán működő Schott Hungary Kft., örökbe fogadta ugyanis az…
 • CLLD Szakmai Fórum a Városházán
  CLLD Szakmai Fórum a Városházán A Városházán ismertették a Savaria Jövőjéért közösségfejlesztés elnevezésű projekt részleteit és felhívták a civil szervezetek…
 • FALCO - KTE 74:71
  FALCO - KTE 74:71 Remekül kezdte a Falco a Kecskemét elleni hazai összecsapását.
 • Sportolókat köszöntöttek
  Sportolókat köszöntöttek Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester a Városházán köszönte…

Legnépszerűbb