Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Letették a Dozmati Víztározó alapkövét

Letették a dozmati víztározó alapkövét. Az uniós támogatással több, mint kétmilliárd forintból megvalósuló beruházásnak köszönhetően teljessé válik Szombathely és a környező települések árvízvédelme, javul a Csónakázó-tó vízpótlása és beépíthetővé válik a Perint-patak medre.
Tavaly december elején kezdődött meg az Aranypatak mederrendezése. A munkálatok kétharmadával már végeztek a szakemberek. Ez a dozmati víztározó építésének első üteme, a 420 méter hosszú, néhol 8 méter magas völgyzáró gát kialakítása most kezdődik.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
„Ahol az Aranypatak a völgyzáró gátat keresztezi, oda egy vízszintszabályozó zsilipet fogunk építeni, ennek az lesz a funkciója, hogy ez a zsilip a tározóból csak annyi vizet fog kiengedni, amennyi az alatta levő szakaszon kiöntés mentesen levezethető. 22:08 Ha ennél nagyobb víz érkezik, elkezd az árvíztározó működni, és maximális árvíz esetén 1,1 millió köbméter vizet fogunk itt betárazni”

Napjainkban egyre komolyabb gondot okoznak a villámárvizek, a leghatékonyabban a víz visszatartásával, tározók építésével lehet megvédeni a településeket – hangsúlyozta ünnepi beszédében a vízügyi főigazgató.

Somlyódy Balázs – főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság
„Ez a térség két tározó összehangolt működésével védhető meg. Ez a lukácsházi és a dozmati tározó. A dozmati tározót már sok tíz éve tervezzük megvalósítani, most jött el az a pillanat, hogy Szombathely és a környező hét település árvízvédelme teljessé válik.”

A beruházásnak köszönhetően több hektárnyi terület felszabadul az építési korlátozás alól, a Perint-patak medre is hasznosítható lesz. Az első tervek már elkészültek.

Hende Csaba – országgyűlési képviselő
„Az egyetemnél lévő Perint-híd két oldalán kávézók, szabadtéri színpad, közösségi tér jönne létre, és ez csak egy a sok lehetőség közül, és ez – hangsúlyom csak 2-300 méteres szakaszt érint, de sok-sok kilométeren keresztül további fejlesztési lehetőségre nyílik mód”

A 7 hektáros állandó vízfelületű tóból, és egy 44 hektáros árterületből álló dozmati víztározó uniós támogatással több, mint kétmilliárd forintból épül meg. A munkálatok várhatóan 2019 júniusára fejeződnek be.
Foto: Benkő Sándor


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Trópusi hangulatban időztek Bécsben a Premontrei diákjai
  Trópusi hangulatban időztek Bécsben a Premontrei diákjai A téli hideg napokon a „trópusokra” látogattak biológia tagozatos diákjaink. A bécsi Tengerek Házában vettek részt egy…
 • Nyert a FALCO
  Nyert a FALCO Nagy küzdelemben 72:70 arányban legyőzte a Falco kosárlabdacsapata az Alba Fehérvár együttesét. A szombathelyiek már…
 • Ajándékozz élményt!
  Ajándékozz élményt! Városszerte gyűjtenek a rászorulóknak: édességet, ruhát, játékot, de még élményfelajánlást is várnak a civilek a…
 • Csapadékvíz-elvezetés
  Csapadékvíz-elvezetés Mintegy 800 millió forintból csaknem hét kilométer hosszan újul meg Szombathely csapadékvíz-elvezető rendszere. Nyolc helyszínen…
 • Influenza
  Influenza Az utóbbi hetekben a szombathelyi rendelőkben is megnőtt a felsőlégúti, hurutos tünetekkel orvoshoz fordulók száma.…

Legnépszerűbb