Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Rövid hírek

Mérföldkőhöz érkezett a Romkert mozaikpadlójának restaurálása; Díjat kapott Kelbert Krisztina; Újabb kiállítás nyílt a Képtárban; Szépkorút köszöntött a polgármester.
 Romkert
Látványos fázisához érkezett a római kori mozaik restaurálásának folyamata. A munkálatokat Puskás Tivadar polgármester is megtekintette. A tisztítást és a dokumentálást követően a felületre gézanyagot ragasztottak, ez tartja egyben a mozaikszemeket annak ellenére, hogy a régi habarcs már szétmállott. Az egyes részeket megjelölték, majd nagyobb darabokban felszedték, hogy a Savaria Múzeum raktárába szállíthassák. Ezt követően konzerválják és restaurálják a műemléket. Az új védőépület elkészültével a mozaik visszakerül az eredeti helyére.


Kelbert Kriszta
Kelbert Krisztina történész, a Savaria Múzeum muzeológusa kapta az idei MúzeumCafé Díjat. A múzeumi szaklap kuratóriuma két, korszerű szemlélettel létrehozott kiállítás és egy katalógus létrehozásáért ítélte oda az elismerést. A Fényérzék/Személyes című tárlat Szombathely 19-20. századi történetét, míg a Szemtől szemben kiállítás és a hozzá kapcsolódó kötet a város egykor virágzó zsidó közösségének életét ragadta meg újszerű módon: korabeli fényképek százainak segítségével. A díjat a MúzeumCafé főszerkesztője, Gréczi Emőke adta át Kelbert Krisztinának a Savaria Múzeumban.

Művészetisek 
Relációk címmel nyílt meg aMűvészeti Szakgimnázium kiállítása a Szombathelyi Képtárban. Az intézmény a képző- és iparművészeti tagozat tavaly készült legjobb diákmunkáiból és a 2017-ben végzett növendékek szakmai vizsgamunkáiból válogatott a tárlatra, amelyet Veress Ferenc művészettörténész ajánlott a közönség figyelmébe. A megnyitón vette át a Bíró Anita-díjat a tanulmányait legjobb eredménnyel záró, textil szakos Lovenyák Nikolett és emlékplakettel köszönték meg a szobrász tagozatnak nyújtott támogatást Horváth Zsolt cégvezetőnek.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Művészetoktatás napja
  Művészetoktatás napja Szakmai seregszemlének is felfogható az a hagyományos Vas megyei rendezvény, amelyet zenei és képzőművészeti oktatást…
 • Szőlő Jövésnek Könyve
  Szőlő Jövésnek Könyve Hungarikum lehet a Szőlő Jövésnek ünnepe. Szent György napján 1740 óta rajzolják be Kőszegen a…
 • Helyszíni szemle
  Helyszíni szemle Régóta gondokat okoz a nagy eső a Rohonci út és a Szűrcsapó utca kereszteződésénél. Az…
 • Gencsapáti fejlesztések
  Gencsapáti fejlesztések Több mint 260 millió forint értékű intézményfelújítás kezdődik a napokban Gencsapátiban. Korszerűsítik az iskolát, az…
 • Tájházak napja
  Tájházak napja Oszkó, Szőlőhegy, 2018. április 28.

Legnépszerűbb