Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Holokauszt

Tóra, menóra, mezüze - a szombathelyi zsidóság vallási és világi tárgyaival, valamint a tablókon olvasható történelmi tényekkel ismerkedhettek fiatalok a Bernstein Béla Kulturális Központban és a közeli fotókiállításon.
Az április 16-ai holokauszt világnap alkalmából több iskolából is érkeztek csoportok, hogy a szombathelyi zsidó közösség vezetője a múltról meséljen nekik.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

“A szemtől szemben kiállításunk, ami a két világháború közötti szombathelyi zsidóság életéről szól, és azoknak az embereknek állít emléket, akiket a holokauszt megtagadott tőlünk. A másik ilyen helyszínünk - kicsit nagyképűen múzeumnak hívott - kis tárlatunk, ami két helyiségből áll. Itt kegytárgyainkat, és minden olyan emléket meg tudunk mutatni, ami megmaradt a holokausztot követően, amit ma a magunkénak tudunk.”

Az érettségi előtt álló diákok már majdnem felnőttek. Nemcsak érdekli őket a téma, hanem értik is, miről szól az emléknap.

Fancsali András - tanár, Horváth Boldizsár Szakgimnázium

“Teljesen máshogy tudnak a holokausztról így értesülni, mint hogyha egy sima történelemórán lennénk. Ezek a rendhagyó történelemórák nagyon fontosak, hogy más környezetben és sokkal személyesebben tudjanak ezzel a tragédiával találkozni.”

Nők a bal, férfiak a jobb oldali padsorokban - a zsinagógák szabályai szerint foglaltak helyet az imateremben a gyerekek, akik a szertartásokról, a szokásokról és az ünnepekről is sokat megtudhattak.

Az egyik közeli általános iskolából kétosztálynyi hetedikes tanuló jött.

Szita Szilvia - tanár, Bercsényi Miklós Általános Iskola

“Gyakran előkerül, kérdeznek is nagyon sokat, és azt gondolom, hogy a maguk gondolatvilágába valahol el is helyezik ezt, hogy ez egy olyan történelmi folyamat volt, amikor másként gondolkodtak az emberek, sokkal radikálisabbak voltak. Ők már nagyon értik a diktatúrát, tehát hogy mit is jelent az, hogy diktatúra, és felfogják, hogy ennek a diktatúrának ez az egyik borzalmas hozadéka volt.”

A pedagógusok egyetértettek abban, hogy az iskolán kívüli helyszínek ideálisak az ismeretátadásra.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb