Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nagykanizsától – Nagyatádig: Belső - Somogyban

„ Le kell rakni a lélek terhét, előbb semmilyen vidék nem fog tetszeni!” /Seneca/
A Szombathelyi Borostyánkő Természetbarát Sportegyesület tagjai országjárásukon, a nyugati határ közelében élők számára – talán éppen a közelsége miatt - kevésbé ismert terület felfedezését célozták meg az április végi nyárban. A déli határvonalunkat követő nagy folyók közelében fedezték fel Belső-Somogy természeti és épített örökségét.
Első állomás Nagykanizsa volt, ahol ezekben a napokban zajlottak a „Városnapok programjai”. Az igényesen felújított és sok zölddel övezett Erzsébet-térre való érkezésünk előtt a Vásárcsarnok sokszínű kínálatával ismerkedtünk, mert annak parkolója adott helyet autóbuszunknak és ide beszéltük meg a találkozót Bali Veronika helyi idegenvezetővel.

Az Erzsébet tér keleti végét lezáró, Inkey Boldizsár egykori földbirtokos által állítatott Szentháromság szoborcsoport mellett ismertetőt hallottunk a város történelméről, a ferencesek szellemiségének fejlődést biztosító erejéről, a Batthyányiak iskolaalapításáról és a művészeteket gyakorló és pártoló Sass-Brunner Erzsébet életútjáról. Megcsodáltuk a századforduló jelentős fejlődésének építészeti remekeit: a Dél-Zalai Takarékpénztárt, a Bazárudvart, a város szimbólumává vált Bankpalotát és a többi eklektikus stílusú jelentős épületet. Sajnos a trianoni diktátum visszaesést hozott a városnak. A fejlődésnek reményt adott a Magyar-Amerikai Olajipari Társaság központjának az idetelepítése, de a második világháború után megtorpant a fejlődés. Az ipar csak a 60-as éveket követően éledt újra, de ma sem ipari település a közel 45 ezres lakosságú megyei jogú, egyetemi város.

A sétát követően kicsit bekapcsolódtunk a tér rendezvényeibe és hallgattuk a művészeti csoportok műsorait, majd tovább utaztunk Murakeresztúrra. Itt a Szent - Kereszt templom plébánosának ismertetőjét követően gyalogsétát tettünk a Mura-partra. Óriási vízállással találkoztunk, a sötét folyó hordalékokat sodort tovább és sietett csatlakozni a Drávához. A vízparton a nyári meleg ellenére teljes szúnyoghadak próbáltak „eleséghez” jutni a bennünket ért támadásuk során.

Zákányfaluban a 2011-ig iskolaként működő egykori Zichy-kastély épületét külsőleg tekintettük meg és az ősfás parkban sétáltuk, de a temérdek mennyiségű varjú károgással gondoskodott róla, hogy sokáig ne zavarjuk a felségterületüket. Csurgóra érve elfoglaltuk szállásainkat és az Azúr - Panzióban együtt fogyasztottuk el a vacsoránkat kellemes beszélgetés mellett.

Másnap a reggelit követően 9 órakor találkozunk a helyi idegen vezetővel, a Csurgói Történelmi Park vezetőjével, Violáné Bakonyi Ibolyával. Programunk a református gimnázium és annak könyvtára megtekintésével kezdődött. Olyan szeretettel és lelkesedéssel beszélt Csurgó és Csokonai Vitéz Mihály tanítói múltjáról, hogy szívesen hallgattuk volna egész nap, de folytatni kellett programunkat a Történelmi Témaparkban. A park a honfoglalástól a török korig vezető tanösvénye tapintható közelségbe hozta hazánk és a város történelmének csomópontjait. A fejlesztés eredményeként itt zarándokszállás és rendezvényterem is kialakításra került. A biokertben gyógynövényeket ültettek. A tervek szerint gyermekcsoportokat célzó foglalkozások és táborok üzemeltetésére is sok kerül. A város híres kézilabda csapata impozáns csarnokban edz és játszik a mérkőzésein, az uszoda fejlesztés további lehetőséget teremt a turizmus irányában való elmozdulás felé.

Csurgóról a Berzencei Festetics vadászkastély és parkjának megtekintésére utaztunk tovább. Az 1956-ig határőrlaktanyaként működő kastély ezt követően 2017-ig pszichiátriai intézményként működött. Jelenleg kiürítés alatt áll és a kezelőnek nincs információja a várható jövőről. A Duna-Dráva Nemzeti Park települései közül a Bélavári várromokról történelmi ismertetőt hallgattunk, majd Vízváron átutazva a faluközpont közösségi terét néztük meg. Babócsán a római katolikus templomot mutatta be a csoportunknak egy helyi egyházközségi elöljáró. Csodálatos mozaikból kirakott oldalkápolnája egyedülálló az országban. A Basa-kert nárciszmezőin tettünk sétát és a napot az Ágneslaki - Arborétum fái között sétálva fejeztük be. Az Inkey báró által létrehozott halastavakkal és erdővel körbevett félszigeten a nyolchektáros arborétum gazdag növényvilága emlékezetes élményt adott. A helyi vezető az egész napját a csoportra fordította és ezzel bizonyosságot nyert, hogy a kevésbé frekventált területeken a helyismerettel rendelkező szakembereket nem lehet felülmúlni!

Utolsó napunkon indultunk Nagyatádra. A nyári meleg ellenére nem választotta senki a fürdést – de sokan visszavágynak ide – így a Nagyatádi Városi Múzeumba mentünk. A múzeumban a helytörténeti kiállítást Hauptman Gyöngyi muzeológus mutatta be és Ő kísérte a csoportot a városnéző sétára. A fürdőt körülölelő park határozza meg a település arculatát. Nagyatádot az 1190-es években említik írásos dokumentumok, de a törökök idején elnéptelenedet. Vend és horvát ajkú lakosokat telepítettek ide a törökök kiűzését követően. A szellemi fejlődést az 1740-es években a ferences rend hozta a településre. A ferences rendház, a kolostor, a templom, valamint a környező villaépületek történetét és lakóinak a kisváros életében betöltött szerepét ismertette az idegenvezető. A híres fa szoborpark a városon kívül esik, de több köztéri alkotást így is útba ejtettünk a séta során.

Az ebédünket Somogyszobon fogyasztottuk el, amely meglepetés volt, hiszen a Vilma – Ház működtetésében aktívan részt vállaló helyi asszonyok főztek a csoportunknak. A hétfői nap ellenére nyitották ki a tájházat, azaz a helytörténeti gyűjteményt és mutatták be. A Spanics testvérekkel – akik a gyűjteményt kezelő alapítványnál jelentős munkát végeznek - nem találkoztunk, de így is megszervezték a fogadásunkat. A kedves baráti ebédet és helytörténeti ismertetőt közös csoportképpel örökítettük meg.

Segesden a ma szociális otthonként működő egykori Széchenyi-kastély épületében a csoportot fogadták és a társalgó, az étkező, a lépcsőház és a galéria valamint a miseterem megtekintését is biztosították nekünk. A parkban is sétát tehettünk, majd megnéztük a Szent László templomot, amit a plébános úr mutatott be. Ismertette a ferences rend által alapított kolostor és templom építésének és működésének történetét. A kolostor épületében sérült gyermekeket gondoznak, a templomot pedig ma már kevés hívő látogatja. Méretei meglepetést okoztak, mert óriási! Felújításra várnak a fő-, és oldalhajók csodálatos és nagyméretű faszobrai.

Iharosberényben sétát tettünk az iskolaként működő Inkey – kastély parkjában, itt készült a második csoportképünk.

Egész utunk során csupa kedves és figyelmes, segítőkész emberekkel kerültünk kapcsolatba, ami azt bizonyítja, hogy az emberi tényező az egyetlen nélkülözhetetlen eleme a dolgok mozgatásának, a szép alkotásának, a jó cselekedeteknek és ezek a személyiségből fakadnak akkor is, ha nehezebb és néha kilátástalannak vélt anyagi körülmények között kell létezni. Ezen a három napos úton éreztük igazán, hogy mennyire igaznak és követendőnek bizonyult Varga Domonkos alábbi idézete és ezt a csoport tagjai értik igazán:

„Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.”                                                                        
Lejegyezte: Gerencsérné Mari

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco gyárbejárás
  Falco gyárbejárás Lezárult az új szűrőberendezés próbaüzeme a FALCO Zrt.-nél. A mérési eredmények alapján minimális a por-…
 • Jogásznap
  Jogásznap Szombathely híres szülötte, Horváth Boldizsár egykori igazságügy miniszter emléke és munkássága előtt tiszteleg ebben az…
 • ELTE mentőcsoport
  ELTE mentőcsoport Megalakult az ELTE Savaria Egyetemi Központ önkéntes mentőcsoportja. A hallgatókból és oktatókból álló, 50 fős…
 • PTE sajtótájékoztató
  PTE sajtótájékoztató Több, eddig csak levelezőn indított képzést tesz elérhetővé nappali munkarendben ősztől a pécsi egyetem egészségtudományi…
 • Herényi kolbásztöltő verseny
  Herényi kolbásztöltő verseny Első alkalommal rendeztek a hétvégén kolbásztöltő mustrát a herényi városrészen. A megmérettetésnek kettős célja volt:…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Wallenberg-díj
  Wallenberg-díj 2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…