Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Adatvédelem

Az adatvédelemmel, az új információs törvénnyel kapcsolatos jogszabályi tudnivalókról tájékoztatták a civil szervezeteket a városházán. Az előadáson számos kérdést is feltettek a résztvevők.
Pontosság, adattakarékosság, jogszerűség, elszámoltathatóság, szükségesség - ez csak néhány azon alapelvek közül, amelyek az információs, illetve adatvédelmi törvény május 25-i módosításával kapcsolatban szóba kerültek. A városházán a civil szervezetek részére tartottak tájékoztatást az aktualitásokról - erre ugyanis komoly igény merült fel.

Bakó Gusztávné - elnök, Napsugár Közhasznú Egyesület

“Mi önkéntesekkel dolgozunk, civil szervezet vagyunk, és nincs alkalmazottunk, hivatalos, bejelentett, mert önkénteseink vannak, és így nem tudom, minket hogy fog érinteni, most talán majd okosabb leszek!”

Az előadáson szinte mindenki jegyzetelt. Kiderült, hogy még a jelenléti ívet sem szabad az eddigi módon aláíratni a rendezvényeken: hozzájárulási nyilatkozattal kell kiegészíteni. Amint lehet, összeszedik a tudnivalókat az új információs törvényről, és segítenek a többieknek - ezt mondta a Szombathelyi Civil Kerekasztal képviselője.

Bődi Lívia - titkár, Szombathelyi Civil Kerekasztal

“Bár még elég bizonytalan ez a dolog, hogy még nem alakult ki teljesen, és nincs is rendesen minta és szabályzat, de próbálunk minél több helyről indormációt összeszedni azért, hogy azt tovább adhassuk a civil szervezeteknek, és azoknak, akik irodánkba betelefonálnak és erről érdeklődnek.”

A súlyos retorziótól tartanak leginkább a civil szervezetek - egyébként is kevés a pénz, így nem akarnak büntetést fizetni. Mint megtudtuk, egyelőre még türelmesek az ellenőrök.

Keringer Zsolt - adatvédelmi tisztviselő

“Jelen pillanatban nem a retorziók hónapjait éljük, hanem inkább a tanulás hónapjait, én úgy tapasztalom, hogy a magyar szervezetek, akik ezzel foglalkoznak, akár a NAIK-ot nézem, mint leendő ellenőrző hatóság, ő is inkább segít, figyelmeztet.”

Az önkormányzat munkatársai segítenek eligazodni az új információs törvény útvesztőiben - az intézmények és a lakásszövetkezetek részére már tartottak hasonló tájékoztatót az elmúlt hetekben. Ezt az igényeknek megfelelően megismétlik, illetve folytatják a hivatal szakemberei.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Vízügyi évértékelő
  Vízügyi évértékelő Nem volt az idén jelentős árvíz a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy alkalommal kellett…
 • Téligumi
  Téligumi Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott…
 • Zörej hangszerek
  Zörej hangszerek Értő kezekbe kerülnek az Örökség-serleget is kiérdemelt Egyházashetyei Zörej Zenekar hangszerei, így folytatódhat a 2002-ben…
 • Kórustalálkozó
  Kórustalálkozó Szent Mártonhoz kötődő kórusok találkoztak Szombathelyen. A házigazdán kívül két vidéki felnőtt énekkar, és egy…
 • Katasztrófavédelmi gyakorlat
  Katasztrófavédelmi gyakorlat Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású…

Legnépszerűbb