Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Intermodális csomópont

Mérföldkőhöz érkezett a város intermodális csomópontjának megvalósítása. A közgyűlés nemrég elfogadta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és az önkormányzat közötti együttműködési megállapodás megkötését, és ezzel kezdetét veszi a hatékonyabb szombathelyi tömegközlekedés végleges kiviteli terveinek elkészítése.
A Kormány a Modern Városok Program keretében megvalósuló közlekedés-fejlesztéssel kapcsolatos határozatában döntött a projekt előkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról. Március 29-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zrt. között támogatási szerződés jött létre. A kontraktusban a minisztérium a szombathelyi intermodális csomópont előkészítésére 653 millió forint támogatást biztosított.

Illés Károly - alpolgármester

"Nagyon fontos, hogy ez megvalósuljon, hiszen az Ady tér rehabilitációja is ehhez kötött, hisz amíg nem tud elköltözni a buszpályaudvar, addig nem tud megvalósulni. Az, hogy a NIF megkapta az elrendelőt és forrást kapott arra, hogy a tervezést megkezdje, ez mindenképp egy hatalmas lépés, hisz ez az egész folyamat ezzel tud megindulni. Amennyiben a tervek már rendelkezésre állnak, onnan tudunk majd tovább lépni és megvalósítani az egész beruházást."

Az intermodális csomópont elsősorban a tömegközlekedés hatékonyságát szolgálja. Lényege, hogy az oda érkező és onnan tovább utazó közönség a lehető legkevesebb mozgással, rövid idő alatt tudjon egyik közlekedési eszközről a másikra váltani. Ezt úgy lehet elérni, ha a buszpályaudvar és a vasútállomás egymás szomszédságában helyezkedik el, menetrendjüket pedig összehangolják. A fejlesztés révén azonban az Ady tér - közlekedési szempontból - nem veszti el központi szerepét.

Lakézi Gábor - főépítész

"Az Ady tér, hogy ha meg is szűnik autóbusz pályaudvarként üzemelni, ennek ellenére továbbra is megtartja azt a funkciót, hogy itt egyfajta csomópontban az autóbuszos forgalom számára megállóhelyeket kell és szükségszerű biztosítani."

Az intermodális csomóponttal kapcsolatosan az előző években már születtek elképzelések, különböző költségvetéssel. Ezek alapján készíti el a tervező a végleges kiviteli koncepciót, amivel megvalósulhat a kötött pályás közlekedés.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb