Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vakok közlekedése

Javában zajlik a szombathelyi gyalogátkelők akadálymentesítése a vakok számára: 21 helyen, ahol hangosbemondó működik, burkolati jelzések is segítik majd a látássérültek közlekedését. Most van folyamatban ezeknek a kitapintható sávoknak a kialakítása.
Ennek a busznak a sofőrje felismerte és jól kezelte a helyzetet: vakok álltak az egyik Vörösmarty utcai megállóban, vezető kutyával és fehér bottal, tehát hangosan jelezte nekik, hogy melyik busz érkezett meg.

Bősze György - elnök - Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete

“Nekem pont ezen a járaton volt szerencsém már tapasztalni ezt. Több autóbuszvezető megcsinálja azt, hogy kiszól, közli a busznak a számát, vagy azt, hogy merrefelé megy, van, amikor meg kell kérdeznünk és kiszólnak, az is jó, de sokkal jobb, amikor nem kell kérdeznünk, hanem kiszól, így a hangból azt is tudjuk, hogy hol az első ajtó, hol tudunk felszállni.”

A vakok közlekedésében fontos szerepe van az emberek - különösen a szombathelyi buszsofőrök - hozzáállásának. Gyakran csak egy kis odafigyelés szükséges: ha ilyen fehér botot látnak, akkor a látó emberek információval is segíthetnek a vakoknak. A vasi egyesület száz tagjának ilyen (01:22) távirányító készüléke van - gombnyomásra működik a hangszóró.

“A jelző a Vörösmarty Mihály utcán zöldre váltott!

A város önkormányzata is fontosnak tartja vakok közlekedésének megkönnyítését.  Ezt szolgálja a most zajló nagyszabású akadálymentesítés. A zebrák kiindulási pontjaihoz taktilis járdajelek kerültek. Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnöke elmondta, hogy az idei ütemtervben 21 - hangosbeszélővel felszerelt - gyalogátkelőhely akadálymentesítése szerepel.

Helyenként  azonban még nem teljes a rendszer.  

Varga Olivér


“A beszélő lámpák működnek, az tökéletes, de a taktilis jeleket csak félig csinálták meg, két helyen van elkezdve, ez viszont rossz egy látássérültnek, mert ha átér az út másik felére, nem tudja, hogy jó helyen van-e.”

Varga Olivér elmondta, a gyerekek többször állnak meg nekik segíteni, mint a felnőttek - szerinte ez a gyakori érzékenyítő napok tapasztalatának köszönhető. A fiatalok ennek köszönhetően könnyebben kérdezik meg tőlük, hogy miben segíthetnek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb