Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Rövid hírek

Megnyílt a szombathelyi múzeumok ASTRO-sorozatának ötödik kiállítása, A Pál utcai fiúkat népszerűsíti egy könyvtári kiállítás, 1956-os könyv bemutatója a Savaria Múzeumban
ASTRO-kiállítás a képtárban

Megnyílt a szombathelyi múzeumok ASTRO-sorozatának ötödik kiállítása a Szombathelyi Képtárban, Kívül - Szonda a jövőbe címmel. Az országban is egyedülálló tárlaton 7 kortárs művész alkotásai láthatók, bizonyítva, hogy az űrkorszak az írók és a filmesek mellett a képzőművészeket is foglalkoztatja. A különböző technikával készült festményeken és szobrokon sci-fi filmekből vett jelenetek, robotok, bolygók, űrlények és az űrkutatás eszközei tárják a látogató szeme elé a végtelen világegyetemet. Köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester és Csapláros Andrea múzeumigazgató is arra utalt - ez a képtár utolsó nagyszabású kiállítása az intézmény küszöbön álló felújítása előtt.  

Könyvtár

Saját különlegességszámba menő anyagaival is kiegészítette a Berzsenyi Dániel Könyvtár azokat a tablókat, amelyek egy vándorkiállítás keretében érkeztek Szombathelyre. A Molnár Ferenchez és legnépszerűbb regényéhez, A Pál utcai fiúkhoz kapcsolódó anyagot iskolai csoportok is látogathatják, számukra külön foglalkozást tartanak a könyvtárosok. A gyerekek belelapozhatnak százévesnél is idősebb kiadványokba, megnézhetik, mit rágtak a gittegylet tagjai, sőt a szerző hangját is meghallgathatják egy korabeli rádiófelvételen. A tárlat október végéig látható a gyerekkönyvtári részlegen.

Könyvtár 1956-os könyv bemutatója a Savaria Múzeumban

A 200 ezer magyar menekültből mintegy 20 ezer Jugoszlávia felé hagyta el az országot az 1956-os forradalmat követő hónapokban. Többségük 1957 elején, az osztrák határ lezárása után indult a déli határ felé. Szlovéniában 10 menekülttábort alakítottak ki, ahol 2 ezer magyart helyeztek el - róluk szól a Hova megyünk, bajtársak? Világnak! című kötet, amelyet a Savaria Múzeumban mutattak be.  A múzeumbarát egylet, a szombathelyi szlovén önkormányzat és a Pável Ágoston Egyesület közös rendezvényén elhangzott: a három szlovéniai szerző hiánypótló munkáját a korabeli dokumentumok, a sajtó híradásai és a régi fotók mellett a személyes történetek teszik hitelessé és olvasmányossá.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb