Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Rövid hírek

Meseboltos nemzetközi fesztiválsiker - Kiállítás nyílt a Művészeti Szakgimnáziumban - 50 éves a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület - Vasárnap megkezdődik a téli időszámítás.
Mesebolt siker

Katowice város különdíját nyerte el a Mesebolt Bábszínház Batu-tá kalandjai című előadása. Október 16-21. között rendezték meg a „Katowice a gyerekeknek” nemzetközi bábszínházi fesztivált, ahová holland, olasz és görög társulatok produkciói mellett a Mesebolt vásári bábjátékát is meghívták. A programban 13 előadás szerepelt, amelyeket nemzetközi zsűri értékelt. A bábművészet tradícióinak megőrzéséért, a hagyományos bábjáték eszközeivel kortárs problémák megfogalmazásáért érdemelte ki a társulat a lengyel város polgármesterének különdíját.

Társalgó festészet

Az egyediség jellemzi a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium aulájában megnyílt kiállítás alkotásait. A Magyar Festészet napja programsorozat részeként a Társalgó festészet című tárlaton az iskola volt és jelenlegi diákjai, illetve tanárai adtak ízelítőt a művészetükből. A kiállítást Heitler András festőrestaurátor ajánlotta a közönség figyelmébe. Olajképek, fotók, tűzzománc, ötvösmunkák, textil - az intézmény sokrétűségét is megismerheti az érdeklődő a több tucatnyi képzőművészeti alkotáson keresztül. A kiállítás november negyedikéig mindenki számára nyitott.

Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

Ötven éves a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. A felsőőri kultúrközpontban
ünnepelték a jubileumot, melyen részt vett Takátsné Tenki Mária, a szombathelyi közgyűlés Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke és Balázsy Péter megyei jegyző is. A közönség megismerhette az egyesület rendezvényeit és a magyarlakta településeket bemutató fotóalbumot, valamint az egyesületről készített filmeket. Zsótér Irisz, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke a szervezet tevékenységét méltatta. A műsorban fellépett az Őrségi Fantázia Zenei Együttes és a kultúregyesület énekköre is.

Óraátállítás

Október 28-án, vasárnap hajnali 3-kor kell visszaállítani az időmérőket 2 órára. Így egy órával többet alhatunk. Megkezdődik a téli időszámítás. Benjamin Franklin amerikai feltaláló és politikus már 1784-ben javasolta az óraátállítást, hogy spórolni tudjanak a gyertyákkal. Európa több országában 1916-ban vezették be, hogy az első világháború alatt csökkentsék az áramfogyasztást. Az unió 1997-ben egységesítette országaiban az óraátállítást, amelyre várható 2019 tavaszán utoljára kerül sor.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb