Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

20 éves születésnap

20 évvel ezelőtt alakult meg Szombathelyen a szlovén önkormányzat, valamint a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület. A jubileumot filmvetítéssel, kulturális műsorokkal ünnepelték a tagok. Szombathelyen 1960-as évektől telepedtek le szlovének. A 2011. évi népszámlálás szerint számuk 130 fő volt. Immár két évtizede alakult meg városunkban a Szlovén önkormányzat.
Vidám hangulat, torta, és közös vacsora. Van mint ünnepelniük a szombathelyi szlovéneknek. 1998-ban alapították a helyi szlovén önkormányzatot. Ennek első elnöke, a 90. születésnapját ünneplő Pintér István, meleg szívvel emlékszik vissza a kezdetekre.

Pintér István

„ Mi is megpróbáltuk. Megkerestük azokat, akiket ismertünk, és a főiskola tanáraink, mert ugye itt vannak szlovén tanárok. Segítségükkel ott volt a mi helyünk, ahol találkozhattunk, és megbeszéltük az önkormányzat megalapításának módját, és az egyesület megszervezésének módját.”

Az önkormányzat és a Pável Ágoston Szlovén Egyesület fő tevékenysége a szlovén kultúra és anyanyelv ápolása, kulturális kapcsolatok felelevenítése a Rába-vidéken és a Magyarországon szétszórtan élő szlovénekkel, illetve az anyaországgal,Szlovéniával. Húsz év alatt több, mint 300 rendezvényt tartottak.

Mukicsné Kozár Mária-elnök, Szombathelyi Szlovén Önkormányzat

„A Szent György napi és Szent Márton napi vásárokra csoportokat hívunk Szlovéniából. Szlovéniába is természetesen ellátogatunk. Szent Márton szülővárosában élünk, ezért minden évben ellátogatunk egy Szent Márton templomba Szlovéniába, nem csak a Szent Márton tisztelete miatt, hanem gyakoroljuk az anyanyelvünket, itt a Szent Márton Templomban pedig szlovéniai zarándokokat szoktunk fogadni.”

Az ünnepségen vetítést tartottak az elmúlt 20 év legemlékezetesebb pillanataiból, majd többek között a Szombathelyi Nefelejcsek népdalköre, illetve a Magyarországi Szlovének Szövetségének felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskarát is hallhatta az ünneplő közönség.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb