Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hozzátartozók felkészítése - Idős családtagot ápolnak

Az idősekkel való foglalkozások iránt érdeklődő hozzátartozók részére tartottak képzést a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Intézmény szervezésében a Magyarországon és Ausztrián átnyúló, Idősbarát régió elnevezésű projekt keretén belül.
Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program,„Idősbarát régió – Age-friendly Region” című projekt során negyven órás felkészítésen vehetett részt 20 hozzátartozó 20 órában, ahol többek között az idősödésre felkészülésről, időskorról, a szociális rendszer nyújtotta lehetőségekről és az időskori betegségekről, a család és a hozzátartozók szerepéről tájékozódhattak. A projekt célja olyan intézkedések és módszerek kidolgozása és megvalósítása, amelynek hatására a két ország szomszédos régióiban élő idősek és hozzátartozóik életkörülményei megváltoznak, ezáltal az idős minél hosszabb ideig otthonában maradhat.

Az öregedő társadalom nem új jelenség a világban. Egyre több ember él egyre tovább, főleg a magas életkorúak száma növekszik gyorsan. A kutatások, előrejelzések szerint 2050-re a 65 éven felüliek aránya a világon 22 százalék, Európában 27,9 százalék, Észak-Amerikában 19,1 százalék lesz. A magas életkort megélők között azonban nem mindegy, hányan képesek az öregkorukat egészségesen leélni. A hirtelen bekövetkező állapotromlás a család működésében komoly zavart jelent. Az eddigi önállóan élő idős, hirtelen segítségre, támogatásra szorul. A változás jeleinek jó időben való meglátása, az újfajta szükségletre reagálás, külső segítség igénybe vétele a helyzet kezelhetőségét befolyásolja.

Dénes Tímea a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezető helyettese elmondta, a felkészítésre bárki jelentkezhetett, akinek idős hozzátartozója van, esetleg idősotthoni elhelyezésre várnak vagy akár csak érdeklődik az idősek ápolásáról. A felkészítés során a hozzátartozók ismeretet kaptak az időskorúak helyzetéről, az öregedéssel járó egészségügyi és mentális problémákról, ezek megelőzésének, befolyásolásának lehetőségéről. Fontos útmutatót szolgáltattak a hozzátartozóknak, hogy felismerjék, hol a határa saját és családjaik erőforrásainak. Milyen elérhető szolgáltatásokat vehetnek igénybe az otthon közeli ellátás biztosítása érdekében, illetve milyen szociális ellátórendszer biztosítja az idősekről való gondoskodást.

A felkészítő foglalkozásokon nem csak az ismeretterjesztés és a szemléletváltás elősegítése volt a cél, hanem az is, hogy hatékony eszközt adtak a hozzátartozók részére, hogy otthonukban megtartva tudjanak gondoskodni az idős hozzátartozóról. Ugyanakkor az oktatás célja volt az is, hogy képessé váljanak támogató háttér igénybevételére állapotromlás esetén, illetve felismerjék az otthoni idősellátás korlátait és igénybe tudják venni az ellátórendszer nyújtotta segítséget.

A felkészítésen szó volt arról is, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gondozó családtagnak legnagyobb felelőssége, hogy saját lelki és fizikai egészségét megőrizze.

A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a gondoskodó családok szerepe kiemelkedően fontos az idős családtag esetében, de támogató háttér és megfelelő információ nélkül a családtagok nagymértékben terhelődtek fizikálisan és mentálisan is. Azzal a vállalással, hogy idős, rászoruló hozzátartozóját gondozza, saját életének egy részét biztosan fel kellett adnia. De mindig kell arra lehetőséget találni, hogy önmagára is jusson idő, amikor pihenhet, feltöltődhet, mert egyébként nem fogja tudni elvégezni a rá váró, embert próbáló feladatokat, ezért az idős hozzátartozót gondozónak meg kell tanulni segítséget kérni és segítséget elfogadni.

Pongrácz Imréné Marika néni négy éve ápolja élettársát. A képzés tapasztalatai között említette, hogy a hozzátartozók sok új információval gazdagodtak az idősellátás témában, az őket felkészítő szakembereken kívül olyan társakkal találkozott, akik hasonló élethelyzetben vannak, mint ő, és a közös problémák megbeszélése is segítséget ad majd a továbbiakban az idős hozzátartozó ellátásában, gondozásában. Marika néni szerint mindenkinek hasznos lenne, hogy ebben a témában ismereteket szerezzen, mert bármikor adódhat olyan helyzet az életünkben, amikor idős, beteg hozzátartozónkról bizonyos ideig saját magunknak kell gondoskodnunk.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb