Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Búzatermelési verseny

Gazdafórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezete. Az agrárminiszter előadásában egy új, magyar technológia bevezetésének szükségességére hívta fel a figyelmet, amely segíthet az aszály sújtotta földeken. Kihirdették a IV. Vas megyei búzatermelési verseny győzteseit is.
Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság stratégiai kérdéseiről beszélt a vasi gazdák számára szervezett rendezvényen.  A termőföldben a mikroorganizmusok mennyisége a korábbi tíz százalékára esett vissza - részben a hibás tápanyag-utánpótlás, részben pedig a szélsőséges klimatikus viszonyok  miatt. “Nem engedhetjük, hogy éhezzen a föld!” - ezt hangsúlyozta, amikor a csapadékhiányról - köztük az öntözés környezetkímélőbb módszereiről - tájékoztatott. Szerinte egy magyar találmány, a VízŐr technológia elterjedése segíthet az aszályos időszakban.

Nagy István - agrárminiszter

“Vetés utáni gyomirtási technológiával egyazon időben, egyszerre ki lehet juttatni a talajra ezt az anyagot, amely a talaj felszíne alatt 10-15 cm-rel egy gélt képez, felülről az esőt beengedi, alulról viszont nem engedi elpárologni ezt a nedvességet.”

Átlagos lett idén a búzatermés - így összegezte az idei országoseredményeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs  rámutatott arra, hogy közös cél a versenyképesség növelése. Az elnök beszélt az országos jégkár-elhárító rendszer jelentőségéről is.

Győrffy Balázs - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

“Az ország szélén lévő megyék mindig jobban kitettek a jégkár veszélynek, hiszen ez a rendszer, amelyet működtetünk, hiába fedi le az ország egészét, mindig van egy széle, és azokkal a jégfelhőkkel, amelyek a határ túloldaláról érkeznek, nem tudunk mit kezdeni.”

A térségben a búzát június elején elverte a jég - emiatt a vártnál kevesebb lett a termés, ám így is az országos átlag felett teljesített Vas megye.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

“A búzatermelési verseny résztvevői, a versenyzők igen szép eredményeket értek el, méltó eredményeket a nyugat-európai termelési színvonalhoz. Tíz tonna körüli terméseredmények azt igazolják, hogy Vas megye alkalmas arra, hogy a nyugat-európai színvonalon termeljünk búzát.”

A legjobbakat most is díjazták - többségük évről évre dobogós helyen végez. Az étkezési- és a takarmánybúza kategóriában 3-3 gazdálkodó kapott elismerést.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rendkívüli közgyűlés
  Rendkívüli közgyűlés Nem alkalmazhatják a Munka törvénykönyvének január elsején hatályba lépett módosítását a városi cégek Szombathelyen, ugyanis…
 • Kelemen Krisztián civilként politizál tovább
  Kelemen Krisztián civilként politizál tovább Kelemen Krisztián ezután civilként, de az Éljen Szombathely frakciójának tagjaként lesz részese a szombathelyi közgyűlésnek.
 • Parkerdő
  Parkerdő Aláírásgyűjtés, sajtótájékoztató, lakossági fórum - ilyen előzmények után rendeződni látszik a Parkerdő lakópark néhány gondja.…
 • Jézuska várás másképp a Remekműhelyben
  Jézuska várás másképp a Remekműhelyben „Hogy mindenkinek békés legyen a karácsony…” szólt a hirdetés, és valóban erről van szó. December…
 • Budai Józsefné köszöntése
  Budai Józsefné köszöntése Budai Józsefné Fülöp Rozáliát köszöntötte 90. születésnapja alkalmából dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város…