Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Királynap

Több napos programsorozattá bővült idén Kőszegen az 1998-tól ünnepelt Királyi Városnap. 370 évvel ezelőtt november 6-án kapott a város szabad királyi rangot III. Ferdinándtól. Történelmi emlékülés, koszorúzás, az ünnepi képviselő testületi ülésen pedig kitüntetések átadására is sor került.
A Királyi Városnapon két évtizedes hagyomány már Kőszegen, hogy ünnepi képviselő testületi ülést tartanak a Jurisics-vár lovagtermében.

Huber László polgármester, Kőszeg
20 évvel ezelőtt határozott úgy a képviselő testület, hogy a város napjává a november 6-át kijelöli, ugyanis 1648. november 6-án e napon adományozta a Szabad Királyi Város címet III. Ferdinánd a városnak. Ez nagyon komoly kiváltságot jelentett, ez az alapja a mi ünnepünknek.

Ország-világ tudja meg, hogy Kőszegen nagy dolgok történtek, ma is érdemes idejönni, mert nem csak finom borokat lehet kóstolni, hanem bemutatunk különböző értékeket, pl. az ország legrégebbi városházát, a Szent Imre templomot, és másokat. Ez idén a jó időnek köszönhetően különösen jól sikerült.

Számos program kapcsolódott ugyanis idén a királyi városnaphoz. Kőszeg kinyitotta kincseskamráját. A Mátyás emlékév apropóján rendezett konferencián pedig az igazságosként emlegetett király kőszegi kötődéséről is szó esett.

Básthy Béla – alpolgármester, Kőszeg
Már az 1998-as indításakor a kőszegi városnapoknak szándék volt az, hogy ezen a napon a város történetéhez kapcsolódó jeles napokra is reagáljunk tudományos értekezésekkel, találkozókkal, beszélgetésekkel. Idén Mátyás évfordulója van. Ezt ragadtuk meg, és Gál Gergely, Lomnici Zoltán is eljött Kőszegre. Felidéztük a múltat jeles előadók képviseletében.

Az ünnepség résztvevői az idén 150 éves domonkos nővérek történetéről hallhattak részleteket, akik az oktatás fontos bázisát adták egykor és ma is. Ezt a munkát most Kőszeg városért díjjal jutalmazta a település. Az ünnepi testületi ülés másik kiemelt témája pedig a szintén 150 éves Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenysége volt.

Stipkovits István – elnök, Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ez az egész év Kőszegen a tűzoltóság jegyében telt el.. nyáron, szeptemberben, akik az elmúlt 30 évben a legtöbbet tették 3 fő kap elismerést. Ketten megkapják a városért kitüntetést, Seper András, aki az egyesület parancsnoka és motorja, ő pedig a városnak lesz a díszpolgára.

Seper András tűzoltóként és aktív társadalmi életével érdemelte ki a Kőszeg díszpolgára címet. A városnapon elismerték mindazok munkáját, akik sokat tettek a településért. Emellett átadták a legjobb adózóknak járó elismeréseket, valamint díjazták a jól tanuló és jól sportoló diákokat, csoportokat.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb