Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Műanyag konferencia

Már nemcsak a tengerekben, hanem a hazai folyóvizeinkben is kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét - az ügyben az Unió is lépéseket sürget. Erről és a műanyagok mennyiségének csökkentéséről tanácskoztak egy konferencia résztvevői.
Az Európai Bizottság korlátozni kívánja az egyszer használatos műanyagok jelenlétét, ezért nemrég irányelvjavaslatot adott ki ezzel kapcsolatban. A problémával most ismerkednek a gazdasági élet szereplői, akiknek konferenciát szerveztek a témáról.

Mészáros György - vezető, Öko-Skála Tanácsadó Iroda

“Itt a védekezésnek a mikéntjére hívnám föl a figyelmet, hogy itt nem a mikroműanyagokról  beszélünk csak, hanem a műanyagoknak a részéről, hogy ezt mennyire tudjuk a gazdaságban leredukálni ezeknek a mennyiségét. És milyen megoldásokat tudunk helyette végezni.”

A résztvevőket a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki a klímastratégia, és az ezzel összefüggő környezetvédelmi kérdések fontosságáról beszélt.

Kondora Bálint - alelnök, Vas Megye Közgyűlése

“A műanyaggazdálkodás, a mikroműanyagoknak a fogalma most kezd bekúszni a tudományos életbe is. Nagyon-nagyon sok időnek kell még eltelni, és nagyon sok hasonló szemléletformáló rendezvényt kell addig tartani, amíg ez a köznyelv szintjén is meg fog tudni jelenni.”

Az uniós és a hazai szabályozásban zajló munkáról az illetékes minisztérium hulladékgazdálkodási referense tájékoztatott. Mint Ifka Vivien kifejtette, a vizekben fellelhető tíz leggyakoribb műanyagfajta használatának korlátozásáról, esetleg tiltásáról folyik a társadalmi vita.

A műanyag csomagolóeszközök gyártásával is foglalkozó cég vezetője szerint eddig mindig megbirkózott a kihívásokkal a szakma - egészen mostanáig. Úgy véli, több út áll az iparág előtt.

Kupi Kálmán - tulajdonos-ügyvezető, Pandan Kft.

“A könnyebb megoldásnak tűnik a vékonyítás. Ma ugyanazt a célt körülbelül 60 százalékkal kevesebb anyaggal is el lehet érni, ez a technológia fejlődése. De ez véges természetesen, mert 2 mikronos fóliákkal már nem lehet dolgozni. A másik, hogy egyneműsítünk.”


Azaz a jövőben egyetlen műanyagból készülhet a csomagolt szalámit borító műanyag - szemben a jelenlegi 8-10 különböző réteggel. Ezzel együtt a társadalmi szokásoknak is változniuk kell, tette hozzá.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb