Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hódok

Egyre több gondot okoznak a hódok a Vas megyei vízfolyások környékén: rágással károsítják a faállományt, a hódgátak pedig eltorlaszolják a medret, akadályozva az árhullámok levonulását. A lukácsházi Abért-tavaknál dróthálóval kerítették körbe a parton álló fákat, hogy az állat ne férhessen hozzájuk. Ez a védekezési módszer egyelőre eredményesnek bizonyul.
Friss rágásnyomokat, kidőlt fákat látni lépten-nyomon a lukácsházi víztározó partján, ezen a kis szigeten pedig alig maradt lábon álló ép fa a hódok munkálkodása nyomán. A rágcsálók évek óta jelen vannak és egyre nagyobb károkat okoznak a Gyöngyös-pataknál és a tavaknál. A törzseket a mederbe dönti, és gátakat épít, ami elöntésveszélyt okoz.

Busa Tamás - műszaki igazgatóhelyettes, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

"A Gyöngyös-patakon kidöntött fák nagy részét az árhullámok a tározó leeresztő-műtárgyára viszik, leúsznak az árhullámmal, ott egyben összegyűlik, és több száz köbméternyi fát kell eltávolítanunk a műtárgyról, ami jelentős költséggel jár."

Az ország őshonos hódállománya a 19. század közepére a vadászat miatt szinte teljesen kipusztult. Visszatelepítésük harminc éve kezdődött, azóta spontán vándorlás révén az egész országban megjelentek, természetes ellenség híján állományuk megerősödött. Vas megyében 1000-re becsülhető az egyedszámuk.  

Markovics Tibor - igazgató, Őrségi Nemzeti Park

"Hihetetlen erős a fejének a felépítése, izomzata, komoly fákat képes kidöünteni. Részben táplálkozási célból, hiszen a zöld hajtásokat elfogyasztja, részben pedig szüksége is van rá, hiszen rágcsálóról, a legnagyobb testű rágcsálóról beszélünk, folyamatosan koptatni kell a fogait, ezért dolgozik olyan nagyon intenzíven."

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a tározó-tavak partján több mint 60 fát kerítettek körbe dróthálóval, ami úgy tűnik, sikeresen távol tartja a hódokat. A hód védett állat, de ha értéket veszélyeztet, riasztással, csapdázással, kivételes esetben fegyverrel történő elejtéssel gyéríthető az állomány.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb