Hiba
  • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

    "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

    Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Év hala

A vörösszárnyú keszeg kapta az Év hala címet 2019-ben. A több mint tízezer szavazat 44 százalékát kapta ez a hazánkban őshonos fajta. A szombathelyi vizekben is szép számban van jelen a vörösszárnyú keszeg.
A horgászok legszebb gyerekkori élményei kapcsolódnak ahhoz a halfajhoz, amelyre a legtöbben voksoltak az Év hala versenyen. A szivárványos öklét és a sebes pisztrángot előzte meg a vörösszárnyú keszeg.

Fördős István - állami halőr, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

“Nagy élmény a horgászok szempontjából, akik kis halakra horgásznak, szórakozásból, sneci halakat fogni, ugyanis ezek el vannak szaporodva, tehát a bodorka, a vörösszárnyú, a keszegfélékig nagyon szeretik a sporthorgászok, ugyanis sűrűn tudják fogni, percenként ezt a halfajtát.”

Elsősorban takarmányhalként tartják számon: a csuka és a süllő kedvelt zsákmánya. Mérete 10-12 centiméter körül mozog, de akár 25 centi hosszúra is megnőhet. Mint megtudtuk, ezeket a ritka, nagyobb példányokat szépségük és különlegességük miatt a horgászok általában visszaengedik a vízbe.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

“A mi vizeinkban azért jelenik meg, mert van olyan tavunk, ami sekély, és vízinövényekben gazdag, és ez a halfaj kifejezetten ezt szereti, így például a mellettünk található szombathelyi Csónakázótó, bár jobbára a kistóban található meg, mert az vízinövényben gazdag.”

A vörösszárnyú keszeg ízletes, fehér húsú hal, elkészítésekor azonban érdemes körültekintően eljárni a konyhában, hiszen ez egy pontyféle, tehát nagyon szálkás - sűrűn irdalva és jól átsütve érdemes fogyasztani. Esetében méretkorlátozás nincs érvényben. Az év hala cím birtokosát ebben az esztendőben nagyobb tudományos érdeklődés és figyelem övezi.

Kép: horgasz.hu

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

  • Kötő utcai sportpark
    Kötő utcai sportpark A Stromfeld-lakótelep után a Nyitra utcai iskola szomszédságában épül meg a város második sportparkja, ahol…
  • Jogásznap
    Jogásznap Az író-költő és jogtudós politikusra, egykori igazságügy-miniszterre, Horváth Boldizsárra emlékeztek a 23. Vasi Jogásznap résztvevői…
  • Család- és gyermekjóléti szolgálatás
    Család- és gyermekjóléti szolgálatás Tavaly több mint 1200 háztartás vette igénybe a család- és gyermekjóléti szolgálatást Szombathelyen. Legtöbbször megélhetési…
  • Oktatási bizottság
    Oktatási bizottság Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt meg nyilvánosan a közgyűlés csütörtöki ülése előtt a város oktatási…
  • Közgyűlés után
    Közgyűlés után A költségvetési vitát lefolytatták, de a végszavazás elmaradt a szerdai közgyűlésen, így életbe lépett az…