Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Menóra

Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A Szombathelyi Zsidó Hitközség tagjai viszont reménykednek abban, hogy a rendőrségnek, vagy akár a jóérzésű lakosság összefogásának köszönhetően megkerül az eredeti. A zsidók számára rendkívüli jelentőségű kegytárgy eltűnését december végén vették észre.
Minden évben július elején a zsinagóga melletti kegyeleti helyen emlékeznek a holokausztra, több mint négyezer embert hurcoltak munka- és haláltáborokba innen.

Mayer László - levéltáros
“Ezt a szörnyű időszakot a visszatérő zsidóság valamilyen szinten megpróbálta az emlékezetbe foglalni. Ennek volt az egyik eseménye, hogy 1946. július 7-én, vasárnap délelőtt ezt a mögöttünk látható emlékművet felállították.”

Az életben maradottak közadakozásból készíttették el az emlékművet, akkor került ide a zsidóság fontos jelképe, a teremtést, a világmindenséget és az örökké valóhoz vezető út 7 lépcsőfokát szimbolizáló 7 karú gyertyatartó. Ezt az 50 cm magas és 90 cm széles menórát lopta el valaki.

Egy feketére lefestett menóráról van szó. Ez biztos, hogy nem az eredeti színe, mert akkor zöldes patinás színűnek kellene lennie, ha bronz vagy réz.

Nem tudni pontosan, milyen anyagból készült egykor a kegytárgy, de akár öntöttvasból, akár rézből volt, a fémtolvaj jó esetben is csak háromezer forintot kereshetne vele. A rendőrség kiemelten kezeli az ügyet – mondja a Zsidó Hitközség elnöke.

Márkus Sándor – elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

Mindent megtesznek, hogy előkerítsék ezt a kegytárgyunkat. Gondoltunk arra, hogy amennyiben nem lenne meg, mi történjen, de várunk. Én azt hiszem, hogy a társadalom kidobja magából az ilyen embert, és talán meg lesz. Nekünk az eredetihez kötődik minden emlék. Nekünk az eredeti a legfontosabb.”

Márkus Sándor elmondta, magánemberek, cégek és szervezetek is megkeresték már a hitközséget, hogy egy új gyertyatartó elkészítését támogassák. Az elnök azonban bízik abban, hogy az eredeti, 1946-os menóra kerülhet vissza a talapzatra.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb