Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Balázs László elhanyagolt sírja

Nagykanizsai sajtótájékoztatón hangzott el, hogy széleskörű civil összefogással méltó emléket állítanak egy – a legfiatalabb - ’56-os kanizsai mártírnak.
Torjay Valter, szombathelyi művészettörténész bukkant rá 2018. novemberében a szombathelyi Szent Márton temetőben Balázs László elhanyagolt sírjára. Az 1956-ban 15 éves diákot a forradalom kitörése után 3 nappal Nagykanizsán érte mellkaslövés, majd 1957 elején a szombathelyi kórházban belehalt sérüléseibe. Most zalai és vasi civil szervezetek (a Szombathelyi és a Nagykanizsai Civil Kerekasztal, Falvak Kultúrájáért Alapítvány, Magyar Kultúra Lovagrendje, az OMSZ nagykanizsai mentőállomása, a Kanizsai Hevesi iskola, a Thúry György Múzeum, és a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium fogtak össze, hogy méltó sírban nyugodhasson az egykori bányásztanuló. A tervek szerint kopjafát állítanak, melyet a zalacsébi nemzetközi fafaragó tábor készít el. A felújítás után ismét felszenteltetik a sírt, s a két városban minden esztendőben megemlékeznek róla – hangzott el csütörtökön délelőtt az együttműködő intézmények és civil szervezetek közös nagykanizsai sajtótájékoz-tatóján. A szervezők szeretnének Nagykanizsára egy emléktáblát, és terveznek egy kutatást is, hogy kiderüljön, mi is történt pontosan az alig 15 évesen elhunyt kanizsai mártírral 1956-ban.

A mentősök kivonulási naplójában szerepel a bejegyzés, mely szerint Balázs Lászlót 1956. október 26-án 23 óra után érte tüdőlövés Nagykanizsán a Kazinczy utcában.
A golyó a diák gerincét is megsértette, ezért lebénult. A mentők 23 óra 32 perckor vonultak ki érte Dr. Krutsay Miklós akkori rezidens orvossal – aki az ajkai Magyar Imre Kórház még ma is minden nap aktív munkát végző, 87 éves patológus főorvosa – vitték kórházba. 1956. december 5-én – a szakszerűbb kezelésért – s mert Szombathely – Gyöngyöshermáni lakos volt, a Szombathelyi kórházba szállították át, ahol 1957.februárjában belehalt sérüléseibe. Az átszállítás ténye is rögzítésre került a kanizsai mentősök kivonulási naplójában.

A fiatal mártír édesanyja a fiú kanizsai ismerősének, Stampfel Szilviának telefonos értesítésére meglátogatta gyermekét a kanizsai kórházban. Azt egyenlőre nem ismerjük, hogy később miként alakult a család részéről a fiatal áldozat emlékének őrzése, sírjának gondozása.

A mentőnaplót Klaszán Sándor vezető mentőtiszt elhozta a sajtótájékoztatóra, majd a Thury múzeum jelen lévő muzeológusának átadta további kutatások végzéséhez. A múzeum azóta több 56’-os szemtanúval is felvette már a kapcsolatot az akkori események részletes kiderítése érdekében.

Sajtótáékoztató résztvevői – akik összefogtak a síremlék felújításáért és a fiatal áldozat életének kutatásáért.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb