Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Már több mint tizenötezren tanultak meg újraéleszteni

Az elmúlt időszakban több olyan eset is történt a városban, amikor valakinek hirtelen leállt a légzése, keringése, és a környezetében lévők kezdték meg az újraélesztését. Szerencsére sikeresen. Ez köszönhető talán annak a programnak is, amelynek keretében Szombathelyen eddig több mint tizenötezren tanulták meg az újraélesztés technikáját. Országosan is nagy az érdeklődés e kezdeményezés iránt.
Ma Magyarországon évente több mint 26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Ez naponta nagyjából 70 ember halálos veszedelmét jelenti, azaz hazánk területén átlagosan minden 50. percben leáll valakinek a keringése. Szombathely közgyűlése 2011 novemberében fogadta el a „Szombathely, a segítés városa” programot, és indította el az újraélesztési ismeretek oktatását az Országos Mentőszolgálat és a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány munkatársaival. Többek között a városi képviselők, diákok, tanárok, a nagyvállalatok, az önkormányzati cégek és a kulturális intézmények dolgozói, sportolók és a Kormányhivatal munkatársai is megtanultak már újraéleszteni.

- Hirtelen légzés- és keringésleállás után négy percig nagy eséllyel maradandó károsodás nélkül visszafordítható a folyamat. Ennyi időt képes ugyanis az agykéreg oxigénhiányos állapotban elviselni, ezután már romlanak a túlélési esélyek. Ennek a megelőzése érdekében végzett tevékenységet nevezzük újraélesztésnek - magyarázta el lapunknak Puskás Tivadar, szombathelyi polgármester, a program ötletgazdája. Emlékeztetett: a reanimáció története nagyon régre nyúlik vissza, hiszen az első leírása már a Bibliában megtalálható. Magyarországon 1769-ben, Mária Terézia rendeletben kötelezte az embereket arra, hogy a vízben fuldoklókon és a rosszul levőkön segítsenek. Az újraélesztés ma is használatos módszere a hetvenes években alakult ki, egy nemzetközi társaság a szabályrendszerét ötévente megvizsgálja.

Felmérések igazolják, hogy abban az esetben, amikor a jelenlévők megkezdik az újraélesztést, az egyébként 5-10 százalékos túlélési arány akár 60-70 százalékosra is emelhető. A később kiérkező mentők csak akkor tudják magas szinten folytatni az újraélesztést, ha azt előtte valaki már szakszerűen elkezdte. Ezért van szükség arra, hogy minél többen képesek legyenek erre. Akkor lehet eredményesen javítani a statisztikán, ha az adott településen élők legalább harmada tud újraéleszteni. Szombathelyen eszerint mintegy harmincezer embernek kell megtanulni a technikát. Mostanáig közel 15 ezer embert képeztek ki.

Puskás Tivadar szerint a programnak egyéb előnye is vannak. „Ha valaki megtanult azon segíteni, aki a legnagyobb bajban van, megnő az önbizalma és a motivációja a segítésre. Hiszek benne, hogy ha az emberek többségének megmutatjuk, megtanítjuk a segítés élményét, akkor a gondolkodásmódjuk alaptörvénye is az lesz ”- fogalmazott. Tapasztalatai szerint a képzésben résztvevők büszkék a tudásukra.

Az elején lelkesedésből, önkéntes oktatókkal, a nagyvállalatok támogatásával működött a program. Így sikerült több mint száz bábut vásárolni, melyeken mindenki külön gyakorolhat egy-egy képzés alkalmával. Az oktatás elméleti alapját pedig a Szombathelyi Televízió által készített kisfilm biztosítja. Tavaly nyár közepén a kormány húszmillió forinttal támogatta a „Szombathely, a segítés városa” programot, és 2014-re is biztosította ezt az összeget. Ebből a pénzből dolgozzák ki a továbbképzés rendszerét, és a tervek szerint országos szintűvé bővítik a kezdeményezést.

újraélesztés2

Puskás Tivadar szólt arról is, hogy javaslatára hamarosan elkészül egy térkép, amelyen szerepelnek majd a közterületeken elérhető automata újraélesztő készülékek helyei. Legutóbb a szombathelyi vasútállomáson adtak át egy automata defibrillátort, ez segít a ritmuszavar átváltásában.

„Az eszmét és az eszközöket is szívesen elvisszük Szombathelyen túlra, többek között Bozsokon és Táplánszentkereszten is jártunk már - hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: külön öröm számunkra, ha valaki önkéntesen jelentkezik az oktatásra. Így tett például az Aranykorúak Egyesület vagy a Vas Megyei Szív Egyesület is. Múlt év végén, nagy összefogás eredményeképpen az AGORA-Művelődési és Sportházban a város neves sportolói, zenészei, közintézmények munkatársai, valamint középiskolás diákok - összesen háromszázan - gyakorolták az újraélesztést. Az akció célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet: az újraélesztés könnyen megtanulható, és a megfelelő technika elsajátításával bárki életet menthet. Ebben a hónapban Vas megye tűzoltói és rendőrei is megtanulnak újraéleszteni.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb