Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Spóroljunk okosan

Régi hűtőszekrény, elavult gázkazán, szigetelés nélküli nyílászárók – ezek miatt pazaroljuk el a legtöbb energiát a lakásban. Ma már számos korszerű háztartási gép és hővédelmet javító megoldás létezik, amelyekkel csökkenthető az energiaveszteség és a széndioxid-kibocsátás. Ezek megvásárlása és beszereltetése azonban nem olcsó, sok család nem engedheti meg magának. A kormány ebben segít a lakosságnak szóló energetikai pályázati csomaggal.
Lehetőség van a régi típusú, gazdaságtalan háztartási gépek, például hűtő- és fagyasztószekrények cseréjére, új, kondenzációs gázkazánok beszerzésére, illetve nyílászárók cseréjére. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert napjainkban a hűtéssel több energiát használunk el, mint a fűtéssel – hangzott el a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában.

„Nagyon fontos, hogy a fűtött tereknek a fűtetlen terekkel határolt nyílászárók. Nem a belső ablakok, ajtók, hanem a külső ajtók és ablakok cseréje, illetve a támogatott ingatlanokon az árnyékolás megoldása, hiszen tudni kell, hogy ma már nyáron az energiafogyasztásunk magasabb, mint télen” - tájékoztatott Bozzay Balázs, a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A háztartási gépek cseréjére csak a nyugdíjasok és a nagycsaládosok pályázhatnak, ők 35 ezer forint támogatáshoz juthatnak. Fűtéskorszerűsítésre és nyílászáró cserére a családi és a négylakásos társasházban élők pályázhatnak. Az előbbi esetben legfeljebb 650 ezer, utóbbinál 500 ezer forintot lehet nyerni. A pályázat beadása előtt tanácsos kikérni energetikai szakember véleményét.

„Egyrészt az auditor adatait is rögzíteni kell, másrészt ők tudják kiszámolni, hogy mennyi az a széndioxid kibocsátás, amelyet a fejlesztéssel elérünk. Nagyon fontos- mondtam az elején is- hogy a lehető legköltséghatékonyabb és a legnagyobb környezeti hatást eredményező fejlesztést kell megvalósítani” - hangsúlyozta Bozzay Balázs.

Fűtéskorszerűsítésre október 22-től, a háztartási nagygépek cseréjére október 25-től, nyílászárócserére pedig október 29-től lehet online pályázni. Részletek a www.magyarorszag.hu, vagy a www.emi.hu
oldalakon.


Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb