Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Közgyűlést értékeltek a pártok

Maratoni hosszúságúra sikeredett a hétfői, évzáró testületi ülés. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jellemzően a fizetőparkolók rendszeréről, a SZOVA-ügyről, a tervezett fejlesztésekről és a Zanati úti kerékpárút sorsáról ejtettek szót a képviselők.
Konstruktív ülés volt a hétfői, az ellenzék több javaslatát beépítették a döntésekbe, ez is mutatja, hogy a városvezetés nyitott az együttműködésre - kezdte Lendvai Ferenc. A tervezett fejlesztésekről szólva kiemelte: tekintélyes beruházási csomag vár megvalósításra, amelynek része lehet többek között az IVS IV. keretében a Derkovits-városrész rehabilitációja, és reményét fejezte ki, hogy a város eredményesen pályázik majd. Bejelentette, hogy fenntartják a városfejlesztési alapot, amelyből a képviselők rendezhetik választókerületük problémáit. A Fidesz frakcióvezetője az EPCOS telephely hasznosítása kapcsán elmondta: a Szent László király utcában létesülnek a szeptemberben induló mérnökképzés tantermei, a további fejlesztéseket több lépcsőben tervezik végrehajtani. Itt kapnak helyet a vívók és az asztaliteniszezők, valamint épül egy tornaterem is, amelyet a környéken lévő Reményik- és élelmiszeripari iskola diákjai használhatnak majd. A SZOVA-kötvénykibocsátás kapcsán Lendvai Ferenc megköszönte a szocialista frakciónak, hogy támogatták a javaslatot. A következő hetekben egyeztetés kezdődik a bankkal, és hároméves fizetési halasztást kérnek majd. Február elsejétől a kórház környékén lévő parkolókat egészségügyi díjzónába sorolják, ami azt jelenti, hogy aki legalább egy órára vált parkolójegyet, további egy órát ingyen várakozhat - fogalmazott a képviselő. Üdvözölte, hogy jövőre a közterület-felügyelethez kerül a gyepmesteri telep, ettől szerinte gyorsabbá, hatékonyabbá válik a telepen végzett munka. Lendvai Ferenc hosszan beszélt a zanati kerékpárút ügyéről. Amikor a 2000-es évek második felében a TESCO-val szembeni területeket belterületbe vonták, a tulajdonos - aki ott kereskedelmi egységek létrehozását tervezte - kötelezettséget vállalt, hogy megépíti a kerékpárutat. A beruházások többségéből végül nem lett semmi, ahogy a kerékpárút sem épült meg. A közgyűlés úgy döntött, január 31-ig ad a beruházónak haladékot arra, hogy tájékoztatást adjon az ügyről a közgyűlésnek. Az a cél, hogy a kerékpárút megépüljön - emelte ki Lendvai Ferenc, ezt ha kell, akár a jelzálogjog érvényesítésével érik el. A városházi híváslista ügyben folyik a nyomozás, ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést - közölte. Zárásként arról szólt: szerinte összeférhetetlen Czeglédy Csaba képviselősége és játékosügynöki tevékenysége, de ezt a jogi bizottság is vizsgálja majd.

Balassa Péter szerint ellentmondásos információk szerepelnek a városházi híváslista botrány belső vizsgálatának jegyzőkönyvében, aggályosnak nevezte, hogy a Fidesz a saját emberét vonja vizsgálat alá, és jelenti fel. A Jobbik a magyar társadalom egészséges immunrendszere - mondta a képviselő. Azt ígérte, ki fogja kényszeríteni az igazságot a városvezetésből, és feltárják a korrupciós ügyeket. A fejlesztések kapcsán javasolta, hogy vizsgálják meg a 2007 után félbemaradt vagy meg nem valósult beruházásokat. Jónak értékeli az EPCOS telephellyel kapcsolatos elképzeléseket, de felhívta a figyelmet, hogy a megvalósításra jelenleg nincs pénz. Aggályosnak nevezte, hogy a közbeszerzési bizottság elnöke a polgármester bizalmasa. Balassa Péter szerint a fizetési haladék és az értékes ingatlanokat eladása nem igazi megoldás a SZOVA fizetőképességének helyreállítására. Halszálkás parkolást javasolt a kórház körüli területre, amit elutasítottak. Úgy véli, szerencsés lett volna az új belgyógyászati tömbben egy szintet parkolásra kialakítani. Azt is mondta, városi sportkoncepcióban kellene összefogni a több szálon futó sportéletet. A Jobbik sikereként értékelte, hogy a zanati kerékpárút ügyében másfél év helyett egy hónapos haladékot kapott a beruházó. A Jobbik megszüntetné a közterület-felügyeletet, és önálló gyepmesteri telep létrehozásában gondolkodik - mondta. A politikus képletesen szólva azzal zárta mondandóját: Molnár Miklós és a Fidesz nyomja a gázt, a Jobbik lesz a fékpedál és a kézifék a közgyűlésben.

Jó, hogy szakmai alapokon nyugvó párbeszédek folynak a bizottságokban és a közgyűlésben, illetve a két oldal a fontos szakmai kérdésekben közös álláspontra tud jutni - értékelt Molnár Miklós. A Pro Savaria képviselője az EPCOS telephely kapcsán arról beszélt: a források függvényében történik a beruházás ütemezése, a területi és a gazdaságfejlesztési operatív programból remél pályázati támogatást. A költségvetés módosításáról szólva azt mondta: lényegi változtatás nem volt, de a SZOMHULL-nak nyújtandó százmilliós tagi kölcsön kellett ahhoz, hogy a cég stabilan működhessen. A SZOVA ügyében keresi az együttműködést az ellenzékkel, mert a város legnagyobb gazdasági egysége nem állhat politikai viták kereszttüzében - tette hozzá. Nem létezik olyan parkolási rendszer, ami mindenkinek jó, meg kell vizsgálni majd a mostani módosítások tapasztalatait, és aszerint alakítani tovább - fogalmazott. Január elsejétől ingyenesen lehet várakozni az MMIK-nál. 

Horváth Soma a baloldali frakció napirendi javaslatait sorolta: elutasította a közgyűlés a drogteszttel és a droglaborral valamint a városőrséggel kapcsolatos indítványukat, megszavazták viszont azt, hogy eseti bizottság vizsgálja, történt-e a híváslista ügyhöz hasonló eset az elmúlt hat évben. Üdvözölte, hogy a februári közgyűlés foglalkozik majd a választókerületek problémáival. Kelemen Krisztián szomorúnak nevezte, hogy újabb területeket vontak be a fizetőparkoló-övezetbe a lakók rovására. Szerinte a társasházak udvarát sorompóval kellene lezárni, vagy rendszámokhoz kötött parkolóhelyeket kialakítani. Örömmel tudatta, hogy 151 önkormányzati bérlakás felújítása kezdődött el, ebből jövő májusig 30-35 elkészülhet, így a több száz igénylőből lesz, aki végre lakáshoz juthat. Ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy továbbra is pontrendszer alapján bírálják a lakáskérelmeket, úgy véli, minden élethelyzetet külön-külön kellene vizsgálni. A képviselő fényképekkel szemléltette a felújításra szoruló Micimackó óvodában uralkodó állapotokat, és reményét fejezte ki, hogy a jövő évi felújítási programba az elsők között kerül be az intézmény.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb