Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egyre több daganatos megbetegedést diagnosztizálnak

Évről évre nő a daganatos megbetegedések száma Vas megyében is. Ma már olyan elváltozások, amelyek tizenöt éve ritkaságnak számítottak, szinte mindennaposak. A Markusovszky Kórház szövettani vizsgálatokat végző Patológiai Osztályán évente több tízezer mintát elemeznek, és a munka egyre több. Az osztály vezetőjét, Tóth Csabát nemrégiben Év Orvosa címmel tüntették ki.
tüd

Daganatos tüdő egy darabját vizsgálja a patológus. A tumor jól látható, stádiumát és az esetleges áttéteket később, a mikroszkópos elemzés során állapítják meg. A szövetmintából speciális kezelést követően hártyavékony metszeteket vágnak, amelyeket szakorvosok vesznek szemügyre. A vizsgálatok jó részét a daganatos betegségek kórismézése teszi ki. "Éves szinten – növekvő tendenciát mutat az utóbbi 15 évben – a tavalyi forgalmunk: 22 ezret meghaladó szövettani minta, 15 ezer körüli az összes citológiai minta, ebben benne vannak a nőgyógyászati szűrőcitológiák, aspirációs citológiák és egyéb anyagok" - tájékoztatott Tóth Csaba, a Patológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

A korábban ritkaságnak számító melanóma, azaz bőrrák ma már mindennapos, és sok a vastagbél-, tüdő- illetve emlődaganatos beteg. A kór egyre fiatalabbaknál jelentkezik. Ahhoz, hogy az onkológus eldönthesse a kezelés módját, elengedhetetlen a patológusok munkája. "Vannak nem is ritkán előforduló anyagok, amik szép szellemi kihívást jelentenek az ember számára, utána kell olvasni, kutatni. Szinte minden osztállyal kapcsolatban állunk, ezért elég széles spektrumát átfogja az orvostudománynak" - mondta Tolvaj Balázs patológus adjunktus.

A szombathelyi a megye egyetlen patológiai osztálya, leterheltsége nagy. Ezt a mennyiségű munkát tíz szakorvosnak kellene elvégeznie, itt hárman vannak. A sürgős eseteket soron kívül vizsgálják, a többi leletezésében azonban egyhónapos késés tapasztalható. Az orvoshiány elsődleges oka az elvándorlás, másrészt a szakterület népszerűtlensége az orvostanhallgatók körében.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb