Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hende Csaba: Ellenőrizhet az ellenzék

A vasi megyeszékhelyre tervezett sportcélú beruházásokat egy olyan projekt-cég bonyolítja majd le, mely teljes egészében szombathelyi tulajdonban lesz. Ennek a hamarosan megalakuló gazdasági társaságnak természetesen lesz felügyelő bizottsága, melynek elnöki posztját az ellenzék kaphatja meg.
A Haladás sportkomplexumában tartott pályabejárást Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. A szemle végén a honvédelmi miniszter arra kérdésre válaszolt először, hogy hol tart jelen pillanatban a Szombathelyre tervezett sportcélú beruházások ügye.

-Jelen pillanatban az egyik legfontosabb feladat az, hogy a város létrehozzon egy úgynevezett projekt-céget – kezdett bele a helyzetelemzésbe Hende Csaba. - Ez a kft bonyolítaná le a beruházást. A városi önkormányzat dönt majd ennek a vezetőjéről, a működési szabályzatáról és ha elfogadják az én javaslatomat, akkor a gazdasági társaság felügyelő bizottságának elnöki posztját átadják az ellenzéknek. Azért, hogy az ellenzéki képviselők és pártok a kezdetektől fogva belelássanak mindenbe. Mert ez lényegében nem egy pártügy, hanem minden szombathelyit érintő, pártok feletti történet. Mindenkinek úgy kell éreznie, hogy köze van ehhez, hogy ez az ő ügye is, a fejlesztések az ő városát gazdagítják. És így biztosan közösen tudunk majd örülni ennek a sikernek és nem a csomót keressük a kákán. Egyébként Vígh László kormánybiztos néhány héten belül leteszi a kormány asztalára az újabb határozati javaslatát, amely immár a pontos lebonyolítás lépéseit és a hozzárendelt forrásokat is tartalmazza. A forrásokat egy megállapodás alapján majd az MGM, azaz a Mezőgazdasági Minisztérium fogja átadni a város számára. A folyamatban mindvégig valamennyi szombathelyi véleményére kíváncsiak leszünk. A sportolók véleményét már kikértük. Volt egy nagy fórum, melyen valamennyi szakosztály megfogalmazta az új létesítményekkel kapcsolatos álláspontját, elvárásait. Leírták, hogy mit szeretnének, hogy mire van szükségük a sikeres munkához. Emellett pedig meghallgattuk a szurkolók véleményét is. Ők több mint negyven pontban fogalmazták meg kívánságaikat. Egyértelműen komolyan kell venni őket. Ahogy komolyan kell majd venni a tervezési folyamatban a különböző nemzetközi szövetségek előírásait is, mert olyan még egyszer nem történhet meg, mint ami a fedett uszodával megesett. Az, hogy akkor az 1970-es években igen nagy költséggel úgy épült meg a sportlétesítmény, hogy csak az átadáskor derült ki az, hogy nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmatlan, mivel az előírtnál néhány centiméterrel közelebb volt a lelátó a medencéhez. Az ilyen bakikat el kell kerülni. Tehát az érintett szakosztályok, szurkolók véleményét, valamint a szakszövetségek előírásait kell összefésülni.

- Mit tapasztaltak a Szombathelyen tartott pályabejárás alkalmával? Hogyan vélekedett Vígh László kormánybiztos a Rohonci úton uralkodó állapotokról?

- Akárcsak én, ő is úgy látta, hogy méltatlan, mondjuk ki gyalázatos állapotok uralkodnak a Rohonci úti sportlétesítményben. Az szinte valódi csoda, hogy például az ott található birkózóteremben edzve Veréb István fiai ilyen eredményekre képesek, hogy olimpiai érmes kerülhet ki onnan. A körülményekről természetesen nem az ott dolgozó sportolók tehetnek. Úgy múlt el negyven év, hogy ennek a sportkomplexumnak a felújítására soha nem volt pénz. Most hála Istennek van. A fejlesztést a város fogja végrehajtani, elvégre minden a városé lesz. A város fogja megkapni megfelelő ütemezésben, ahogy a költségek felmerülnek, a teljes bekerülési összeget. Erről egyértelmű kormánydöntés van. A fedezetet pedig állami vagyon értékesítéséből befolyó pénzek jelentik.-Nagyon sok hír röppent fel a pontos összegről. Mi a konkrétum?

-A város vezetésének a ciklus elején elfogadott programjában szerepelt az, hogy azt a páratlan adottságot, amellyel Szombathely rendelkezik, ki kell használni. Itt a vasi megyeszékhelyen egy egybefüggő rekreációs terület van. Ha megnézzük, akkor a Kalandvárostól elindulva érintjük a Csónakázótó környékét, a Műjégpályát, a Tófürdőt, a fedett uszodát, a termál fürdőt, a Szent István parkot, a Haladás Kondics utcai edzőpályáját és a Haladás-stadiont. Ekkora egybefüggő zöld szíve nagyon kevés városnak van. Az itt található létesítmények felújítása kerülne összesen 12 milliárd forintba. Ezt részben az élsport, de sokkal inkább a tömegsport céljait szolgálná. És ezt a saját példámmal is alá tudnám támasztani. Én 1997-ig dohányozta, akkor azonban végleg letettem a cigarettát, mert nem volt valami jó az ekg eredményem. Az orvosom azt tanácsolta, hogy amennyiben élni akarok, úgy váltsak életmódot, kezdjek el például sportolni. Én akkor vettem egy kerékpárt és most ott tartok, hogy minden gond nélkül le tudok tekerni akár 100 kilométert is. Ez nagyszerű érzés és jó lenne, ha ezt minél többen megtapasztalhatnák. Teljesen mindegy, hogy valaki kocog, úszik, teniszezik, kerékpározik, tollaslabdázik vagy egyszerűen csak kutyát sétáltat. A lényeg az, hogy mozogjon, éljen egészségesebben. Visszatérve a fejlesztésekre és az összegekre: a 12 milliárd forintból a legnagyobb falat természetesen a Haladás-ingatlanok korszerűsítése, megújítása, ami 9,6 milliárdba kerül.

-Ez a 9,6 milliárd forint óriási összeg. Mit lehet ebből megvalósítani?

-Ebből az összegből egy modern, az UEFA előírásainak megfelelő stadiont és egy multifunkcionális sportcsarnokot fogunk felépíteni. Ez természetesen nem csak a profi labdarúgás céljait fogja szolgálni, hanem a Haladás mind a 12 szakosztálya is otthonra lel majd itt.   A birkózóktól kezdve a sakkozókig bezárólag mindenki méltó körülmények közé kerülhet. Emellett pedig már újabb sportág is bejelentkezett az országos szövetségükön keresztül. Ezek pedig a vívás és az asztalitenisz. Ezek a sportágak regionális utánpótlás centrumot szeretnének az új létesítményben kialakítani. Szerintem úgy kell megvalósítani az új beruházást, hogy a kész létesítményben jusson hely mindenkinek. Talán még a Haladás szakosztályainak számát is meg lehet majd így növelni. Tény az, hogy ennyi pénzből rengeteg lélegeztetőgépet lehetne venni, de én azt mondom, hogy minden a sportra fordított fillér az ifjúság egészséges életére fordított befektetés is egyben. Ha a megújított Haladás-komplexumban sok fiatal sportol majd, akkor a végén kevesebb lélegeztetőgépre lesz szükség. Ez nyilvánvaló összefüggés. A kormány többek között ezért is vezette be a mindennapos testnevelést az általános iskolákban. Sajnos ma a fiatalok nagyon kis része sportol, ezen szeretnénk változtatni. Visszautalva az én példámra: az embernek nem 37 esztendős korában kell rájönnie arra, hogy sportolni kell. Ha valaki már gyermekkorában elkezd sportolni, akkor az sokkal boldogabban, egészségesebben élhet. Nagyon fontos, hogy a felnövekvő nemzedék kulturált körülmények között, a kornak megfelelő színvonalú létesítményekben tudjon sportolni.

-Egy ilyen hatalmas sportkomplexum fenntartása, üzemeltetése is óriási összegekbe kerülhet.

- A válaszom elején egy picit visszamennék az időben. Ismeretes, hogy Szombathely néhány hónappal ezelőtt ingyen megkapta a kormánytól az úgynevezett MÁV-ingatlanokat. Ezek egyébként szinte felbecsülhetetlen értékű ingatlanok, mivel ha ezeket most meg kellene vásárolni a mai négyzetméter árak mellett, akkor ezek kifizethetetlenek lennének. A következő lépésben a kormány, az állam átvállalta a vasi megyeszékhely adósságának túlnyomó részét. Csak a történelmi hűség kedvéért: a szocialista városvezetés 2002 és 2010 között 1,7 milliárdról 17 milliárdra növelte Szombathely adósságát úgy, hogy minden fejlesztést adósságból hajtott végre. Úgy könnyű. Nos a kormány ennek az adósságnak a 65 százalékát törölte, a terheit a saját vállára vette. Ha jobban belegondolunk a feltett kérdésre akár ebből is adódhat a válasz: azokból a pénzekből is üzemeltetni lehetne az új létesítményeket, melyeket eddig kamatként és törlesztésként fizetet a város a bankoknak. A harmadik lépés pedig egyébként az volt, amit augusztus 28-án a kormány döntött a szombathelyi sportcélú fejlesztésekkel kapcsolatban.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb