Konferenciát tartottak az ŐrvidékHázban

2015-10-30, 13:39
   |   Kategória: Tér-Kép
Esterházy János emlékére rendezett konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Rákóczi Szövetség Vas megyei szervezete az ŐrvidékHázzal közösen. A XX. századi mártírsorsú politikus a felvidéki magyarság szellemi vezetője volt, aki meghurcoltatása ellenére mindvégig kitartott elvei mellett.
Az arisztokrata származású Esterházy János azért lépett politikai pályára, hogy segítse az övéit: hirdette a magyarság pártok feletti összefogását. Ellenezte az erőszakot, ő volt az egyetlen, aki 1942-ben nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt, 44-ben pedig memorandumban tiltakozott Magyarország megszállása ellen. Zsidókat bújtatott, menekülteket fogadott be. Háborúellenes megnyilatkozásaiért támadta a szélsőjobboldal, később megjárta a Gulág poklát, majd politikai fogságba került. A mirovi börtönben halt meg 1957-ben. "Az, hogy ő a rázúduló megpróbáltatásokat hogyan viselte, politikusként hogyan állt helyet a nehéz időszakokban, abból éppúgy, ahogy az erdélyiek Márton Áronból mi is itt Magyarországon példát és erőt meríthetünk" - fogalmazott Molnár Imre történész, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

Megnyitó beszédében Puskás Tivadar polgármester párhuzamot vont Esterházy és Mindszenty József bíboros tragikus életútja között. Kilenc előadás hangzott el: felidézték a gróf politikai pályáját, a kisebbségi sorban élő magyarság múltját és jelenét. "Egy példaértékű, tisztességes politikus volt. Bebizonyította, hogy politika és erkölcs igenis összeegyeztethető" - hangsúlyozta Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója.

A konferencia célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a megingathatatlan erkölcsű, elkötelezett politikusra és emberre, akinek életútja az egész magyarság 20. századi tragédiáját magában hordozza. "Sajnos Eszterházy János életútja nem kellően feldolgozott, és a társadalom számára sem kellőképpen ismert. Minden alkalmat ki kell használnunk, hogy életútját, hitvallását megismertessük a társadalommal" - mondta Fráter Olivér, Nemzetstratégiai Kutatóintézet alelnöke.

Bár sokan dolgoznak a rehabilitációján, Esterházy János Szlovákiában ma is háborús bűnösnek számít.

Videó

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178