Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Természetes erdőfelújíás

A fakitermelés törvényben előírt időszaka szeptembertől március végéig tart. Október közepétől viszont a felújító-bontó vágásra kijelölt erdőrészletekben is megindul a munka. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben egyre nagyobb területen alkalmazzák a természetes megújítás módszerét.
Az elmúlt években nem kedvezett az időjárás a makktermésnek, idén viszont bőséges a mennyiség. Ezt használják ki az erdészek, Ahhoz viszont, hogy a makkból fa fejlődjön, fényre is szükség van, ezért bontják meg a lombkoronát, azaz vágnak ki néhány fát. A felújító bontóvágást október közepén kezdték. "Ha már van a területen újulat, csemete, az már mostanra befásodott annyira, hogy kevésbé érzékeny a sérülésekre, a most lehulló makk pedig még szaporítja ezt az újulatot" - magyarázta Zsuppán Ernő, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. fahasználati műszaki vezetője.

A kivágott fákat a későbbi felhasználási célnak megfelelő hosszúságú rönkökre darabolják, majd egy speciális munkagéppel szállítják ki a faanyagot az erdőből. A gép 9,5 méterre kinyúló karjával úgy szedi össze a rönköket, hogy közben nem tapossa össze a már kikelt csemetéket. Lehetséges útvonalát előre kijelölték az erdészek. Ez a fennmaradó állomány és az újulat érdekét szolgálja, hogy minél kevesebb taposási és törési kár keletkezzen a területen.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. egyre több területen alkalmazza a természetes erdőfelújítás módszerét, ahol azonban szükséges, ott ültetnek is csemetéket.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb