Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Emlékhelyet avattak

A második világháború végnapjainak helyi történéseihez kapcsolódó emlékhelyet avattak és szenteltek Szombathely és Nárai között szombaton. Az eseményen Hende Csaba országgyűlési képviselő is méltatta az áldozatokat.
A nárai Zelles Miklóst és Resetár Józsefet a II. világháború végnapjaiban, 1945 március végén kivégezték. Ez itt, a Szombathely és Nárai közti út mentén történt. „Az emlékhely közös összefogással jött létre, a szántóföld tulajdonosa ajánlotta a területét, nárai mesteremberek keze munkája látszik itt körülöttünk,  a helyi asztalos, Király Árpád készítette az információs táblát, amelyen hát az eset pontos körülményeit leírtuk" - mondta Németh Tamás polgármester

Bár máig nem ismert, hogy mi váltotta ki a két középkorú férfi iránt a katonák ellenszenvét, annyi bizonyos, hogy ott helyben, gépfegyverrel lelőtték őket - a feltehetően részeg szovjetek. Az eset pontos körülményeit Pintér Lajos akkori plébános feljegyezte az utókor számára. A hivatalos változat szerint azonban a téglagyár felrobbantásakor légnyomást kaptak, az vezetett halálukhoz. „Rosszkor voltak rossz helyen, egészen pontosan nem tudjuk, hogy mi vezetett a lövöldözéshez, lehet, hogy csak szokásuk szerint be voltak rúgva az orosz katonák és nem tetszett a két férfinek a nézése vagy a viselkedése. Áldozatok voltak mindketten, mint oly sokan az orosz megszállás és a II. Világháború borzalmai közepette" - fogalmazott Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Az emlékhelyet Rátkai László esperes-plébános szentelte fel.
Az emlékezés a művelődési háznál folytatódott, ahol szombat óta tábla örökíti meg azoknak a náraiaknak a nevét, akik az 1956-os események miatt más hazát választottak.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb